Antakya içinize sinsin

Agos, ikinci kez bir şehir ekiyle huzurlarınızda. Agos’un Antakya eki, kentin sosyal, kültürel ve ekonomik yapısına dair çarpıcı gerçekleri ortaya koymayı hedefledi. Agos’un şehir ekleri bundan sonra da devam edecek…

  • Kutuplaştırma siyasetinin her dönem yeni aktörler üzerinden ısrarla devam ettirildiği bu topraklarda, Semavi dinlerinin ibadethanelerinin bir arada bulunduğu özel bir şehir var: Antakya. Anadolu ve Akdeniz’in dünyaya açılan kapısı, farklı tarih ve kültür birikimleri ile keşfedilmeye doyulmaz bir mekân. Hıristiyanlığın Roma döneminde yasaklandığı yüzyıllardan bu yana en eski ve özgür merkezlerden biri olan Antakya; Arap Ortodoks, Ermeni Hıristiyan, Arap Alevi, Türkmen, Sünni Arap, Süryani; Levanten, Katolik ve Protestan nüfus çeşitliliği ile dikkat çekiyor.
     

  • Hatay’ın Türkiye’ye katılması sırasında yaşanan güçlükler, 1939’da yaşanan kitlesel göç, Suriye ile askıya alınan siyasi ilişkiler bölgenin huzurunu uzun zaman gölgeledi. Hataylılar için Cilvegözü sınır kapısının ötesinde, bunca yakın ve uzak mesafede olan Suriye’deki akrabaları büyük bir hasret unsuru oldu. 1998’de ilişkilerin görece yumuşaması ile belli bir dönem yakınlarıyla bayramlaşabilen Hataylılar, Suriye’den gelen mülteciler ve sınırın öte yanından kimi zaman sıçrayıveren çatışmalarla savaşın acısını da çok yakından hissediyor.
     

  • Agos’un Antakya ekiyle her daim kendi özgün yapısını korumuş bu bölgeyi biraz daha yakın kılmak istedik. Antakya’yı tarihi, ekonomisi, Hıristiyan cemaatlerin günümüzdeki sorunları, beklentileri, demografik yapısının çeşitliliği, müzik kültürü ve farklı lezzetleri ile tanıtan bu ek eşliğinde okurlarımıza keyifli bir zihinsel yolculuk diliyoruz. Anadolu’nun tek Ermeni köyü olarak kalan Vakıflıköy de yine Antakya’da ziyaretçilerini bekliyor olacak. İyisi mi narenciyelerin olgulaştığı mevsimde yolunuzu güneye düşürün. Antakya içinize sinsin. 



    Sayfayı büyütmek için fotoğrafa tıklayın

 

Kategoriler

Güncel Basın