ABD Dışişleri Bakanlığı’nın yayımladığı ‘2012 İnsan Hakları İzleme Raporu’nda, Türkiye ifade ve basın özgürlüğü konularında eleştirildi. Raporda, Mehmet Nihat Ömeroğlu’nun ombudsman olarak seçilmesi de eleştirilen konular arasında.
Agos.com.tr - Raporda Yahudi, Rum ve Ermeniler olmak üzere devlet tarafından tanınan azınlıkların yanı sıra tanınmayan grupların sorunlarına değiniliyor.
İnsan hakları açısından 2012 yılının değerlendirildiği raporda, Türkiye ifade özgürlüğü konusunda eleştiriliyor. Ermeni Soykırımı’na dikkat çeken değerlendirmede ise, bu konuda her ne kadar geçmişe oranla ilerleme kaydedilmiş olsa da, raporda hâlâ 1915 gibi kritik sayılan meseleler üzerine yazan veya konuşan kişilerin soruşturma riski altında olduğu ve bazı durumlarda otosansür mekanizmasının harekete geçtiği ifade ediliyor.
Türk Ceza Kanunu’nun 301. maddesi ise ifade özgürlüğü açısından eleştirilen bir diğer konu.
Devletin insan hakları organları ise, olumsuz değerlendirmelere tabi tutulan bir başka mesele ve eleştirilerin odak noktalarından biri ‘ombudsmanlık kurumu’. Ombudsmalığın her ne kadar insan hakları temelinde araştırma, geliştirme yapması ve tavsiyelerde bulunması tasarlanan bağımsız bir kurum olsa da, başkan olarak Yargıtay eski hâkimi Mehmet Nihat Ömeroğlu olmasına raporda şerh düşülüyor.
301. maddeye dayanarak Hrant Dink’i ‘Türklüğü aşağılamak’tan suçlu bulan mahkeme kararını onayan hâkimlerden biri olan Ömeroğlu’nun, ombudsman olarak atanması, insan hakları savunucularının büyük tepkisini çekmişti.
Öte yandan, raporda, devlet tarafından azınlık olarak tanınmayan Lazlar, Çerkesler, Aleviler, Kürtler, Ezidiler, Protestanlar, Caferiler, Roma Katolikleri, Romanlar ve Asurilere asimilasyon yapıldığına dikkat çekildi.