TBMM Başkanı Cemil Çiçek, seçilmiş vekillerin iki yıldır tutuklu olduğunu hatırlatarak bu sorunu yargının artık çözmesi gerektiğini söyledi. Çiçek uzun tutukluluğun Türkiye için “ciddi bir yara” olduğunu belirterek, “Tutuklu milletvekilleri konusu 2 seneyi doldurdu. Seçilen kişiler, seçilme süresinin yarısını doldurdu, halen davalar bitmedi” dedi.
A Haber kanalında gündeme ilişkin konuları değerlendiren Çiçek yargının uzun tutukluluk sorununu çözemediğini ifade ederek, “Halbuki yargı, sorunları çözmek için vardır. Maalesef uzun tutukluluk süresi önümüze problem olarak geliyor. Yargının bunu bir şekilde çözmesi lazım, çözmediği sürece kendisi tartışma konusu oluyor” diye konuştu.
2 seneyi doldurdular
Uzun tutukluluğun, tutuklu milletvekilleri nedeniyle siyasi sorun olarak karşılarına çıktığını anlatan Çiçek şu değerlendirmeyi yaptı: “Tutuklu milletvekilleri konusu 2 seneyi doldurdu. Seçilen kişiler, seçilme süresinin yarısını doldurdu, halen davalar bitmedi.” Yargının zamanında çözemediği her konunun siyasi, güvenlik, sosyal sorun olarak ortaya çıktığını, bu nedenle yargının bu tartışmalardan kendisini bir an evvel kurtarması gerektiğini sözlerine ekleyen Çiçek, yargının hızlı çalışması ve iyi işletilmesi halinde yeni bir yasal düzenlemeye gerek olmayacağını da vurguladı.
Anayasa mart sonu belli olur
Yeni anayasa çalışmalarına ilişkin soruları da yanıtlayan TBMM Başkanı Cemil Çiçek, çalışmaları kendilerine verilen yetki çerçevesinde sürdürdüklerini söyledi. Anayasa Uzlaşma Komisyonu’nun çalışmalarının devam ettiğini vurgulayan Çiçek, şu ana kadar 4 siyasi partinin çabalarını sürdürdüğünü ifade etti. “Hayır iş uzayınca şerre dönüşür” diyen Çiçek, bu sözü haklı çıkarmamak gerektiğini dile getirdi. Çiçek, Türkiye’nin ilk kez kendi sivil siyaseti eliyle anayasa yapacağının altını çizerek, bu yolda çok mesafe kat ettiklerini belirtti. Başlangıçta Türkiye’nin her yerinde 22 çatı kuruluşuyla yeni anayasa için toplantılar yaptıklarını anımsatan Çiçek, şunları söyledi: “Türkiye için önemli kazanım, dünyada da pek örneği yok. Yoğun çalışmayla işi belli noktaya getirebiliriz. Mart sonuna geldiğimizde aşağı yukarı anayasa metninin omurgası çıkmış olur.”