Hizbullah İsrail ordusuna ait eğitim üssünü hedef aldı

Hizbullah İsrail ordusuna ait bir eğitim üssünü hedef aldı. Sınırın 80 kilometre içlerine ilerleyen kamikaze İHA'nın neden olduğu patlamada dört asker öldü.

Hizbullah, İsrail Ordusu'nun Golani Tugayına ait bir eğitim kampını insansız hava araçlarıyla vurduklarını ilan etti.

İsrail ordusu saldırıda dört askerin öldüğünü, en az 60 kişinin yaralandığını açıkladı.

İsrail basını saldırının deniz üzerinden yapıldığını yazdı.

İsrailli yetkililer, insansız hava araçlarının savunma sistemlerini nasıl aştığını soruşturacaklarını söyledi.

Görgü tanıkları saldırı öncesinde hava savunma sistemlerinin devreye girmediği, sirenlerin de çalmadığını aktardı. Sosyal medyada kampın yemekhanesinin hedef alındığı iddia edildi. Bölgede kaydedilen görüntülerde çok sayıda ambulansın sevk edildiği ve yaralıların hastanelere götürüldüğü belirtiliyor.

BM İsrail'in hedefinde

Öte yandan Lübnan'daki Birleşmiş Milletler Geçici Görev Gücü (UNIFIL) ve İsrail arasındaki gerilim de devam ediyor.

UNIFIL, 13 Ekim sabaha karşı iki İsrail tankının İsrail sınırı yakınlarındaki Ramyah mevzisinin ana kapısını tahrip ettiğini ve "zorla mevziye girdiklerini" açıkladı.

İki saat kadar sonra ateş açıldığını ve kampa giren dumanın askerlerde tahriş ve mide sorunları yarattığını ekledi.

İsrail ordusu ise bir tanksavar füzesiyle yaralanan askerleri tahliye etmek için UNIFIL mevzisine girdiklerini söyledi.

Olay sırasında tahliye için bir duman perdesi yaratıldığını, UNIFIL ile "sürekli temas halinde olunduğunu" ve "UNIFIL'e karşı bir tehdit oluşmadığını" ekledi.

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, barış gücüne yönelik herhangi bir saldırıın "savaş suçu oluşturabileceğini" belirtti ve "UNIFIL personeli ve alanları asla hedef alımamalı" diye konuştu.

Gazze'ye yeni saldırı

Gazze Şeridi'nde yerinden edilmiş Filistinlilerin barındığı bir okula düzenlenen İsrail saldırısında, 15'i kadın ve çocuk olmak üzere en az 22 kişi hayatını kaybetti, 80 kişi yaralandı.

Gazze'deki hükümetin Medya Ofisi'nden yapılan yazılı açıklamada, "İsrail'in, Gazze Şeridi'nin orta kesiminde yer alan Nusayrat Mülteci Kampı'nda binlerce yerinden edilmiş Filistinlinin kaldığı Mufti Okulu'nda yeni bir katliam yaptığı" belirtildi.

İsrail'in Mufti Okulu'na düzenlediği saldırı sonucu 15'i kadın ve çocuk olmak üzere en az 22 sivilin yaşamını yitirdiği ve 80 kişinin yaralandığı aktarılan açıklamada, "İşgalci, evlerinden zorla sürdüğü binlerce kadın ve çocuğun Mufti Okulu'nda bulunduğunu bilerek saldırıyı yaptı. Bu okul, işgalcinin savaş bölgesi olarak belirlediği yerlerde olmadığı halde bombalandı." denildi. İsrail ordusunun bir yılı aşkın süredir devam eden saldırılarıyla yerinden ettiği yüz binlerce Filistinlinin sığınma merkezlerinde kaldığı hatırlatılan açıklamada, Mufti Okulu'na yönelik saldırıyla bugüne kadar İsrail'in sığınma merkezlerine düzenlediği saldırı sayısının 191'e çıktığı ifade edildi.

Açıklamada, uluslararası topluma yerinden edilmiş sivillere yönelik devam eden İsrail saldırılarını durdurma çağrısında bulunuldu. 

(DW Türkçe, BBC Türkçe, AA)

Kategoriler

Güncel