Putin Paşinyan'ı BRICS zirvesine davet etti

BDT (Bağımsız Devletler Topluluğu) zirvesi için Moskova'ya giden Ermenistan Başbakanı Paşinyan Rusya Devlet Başkanı Putin ile bir görüşme yaptı.

Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile yaptığı görüşmede Yerevan ile Moskova arasındaki siyasi diyaloğun aktif olduğunu söyledi.

Paşinyan, "Siyasi diyaloğumuzun son birkaç ayda oldukça aktif olduğunu görmekten büyük mutluluk duyuyorum. Başbakan yardımcısı [Alexey] Overchuk bizi ziyaret etti; sadece hükümetler arası komisyon toplantısı yapmadık, aynı zamanda tüm konuları ayrıntılı olarak görüştük. Bugün bu görüşmeleri özetleme fırsatı bulduğum için mutluyum," diye konuştu.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ise  Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan'ı 22-24 Ekim tarihlerinde Kazan'da düzenlenecek BRICS zirvesine davet etti.

Putin, "Kazan'daki BRICS zirvesine katılmanızı bekliyorum. Hem yararlı hem de ilginç olmasını umuyorum" dedi.

Putin, BRICS zirvesinin "birçok temayı " kapsamasının beklendiğini sözlerine ekledi. Putin "İkili bir toplantı yapacağız ve [zirveye] katılmayı planlayan düzinelerce ülkeden birçok meslektaşımla konuşma fırsatı olacak" dedi.

Putin ayrıca şunları söyledi:

"Ticari ve ekonomik ilişkiler oldukça verimli ve başarılı bir şekilde gelişiyor. Geçen yıl 7,4 milyar dolara ulaşan ticaret cirosu, bu yılın sadece ilk yarısında 8,2 milyar dolara ulaştı. Eğer bu hızla hareket edersek bu seneki ticaret ciromuzun 14-16 milyar dolar olabileceği anlamına geliyor. Bu rekor bir rakam."

"Rusya, Ermenistan ekonomisine yaklaşık 4 milyar dolarlık yatırım yapan önde gelen yabancı yatırımcıdır. Hükümetlerarası komisyon ve iş konseyi çerçevesinde yaşananlar da buna paralel olarak iyi sonuçlar veriyor. Elbette insani işbirliği çok önemli, şimdi bundan detaylı olarak bahsedeceğiz.Bir kez daha hoş geldiniz."

Putin bu görüşme öncesinde Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev ile de biraraya geldi.

(TASS, Ermenistan Kamu Radyosu)

Kategoriler

Güncel