Senarist ve yönetmen Tomris Giritlioğlu Antakya'da toprağa verildi

Giritlioğlu, İstanbul'da tedavi gördüğü hastanede 67 yaşında hayatını kaybetti. Giritlioğlu Varlık Vergisi'ni konu edindiği "Salkım Hanımın Taneleri" filmiyle sinema dünyasında önemli bir yer edinmişti.

1957 yılında Hataylı bir ailenin çocuğu olarak Konya'da doğan Giritlioğlu, TED Ankara Koleji'nde eğitim gördü. Hacettepe Üniversitesi İngiliz Dili ve Edebiyatı Bölümü'nden mezun olduktan sonra üniversite döneminde sinema yönetmeni olmaya karar veren Giritlioğlu, TRT'de çevirmenlik ve asistanlık yaptı ve yönetmenliğe belgesellerle başladı.

İlk uzun metrajlı filmi 'Suyun Öte Yanı' ile birçok ödül kazanan Tomris Giritlioğlu, 1999'da yönetmenliğini yaptığı, Antalya Altın Portakal Film Festivali'nde En İyi Film ödülüne layık görülen 'Salkım Hanımın Taneleri' ile ünlendi. Yılmaz Karakoyunlu'nun kitabından uyarlanan film Varlık Vergisi'ni ve yarattığı dramları konu edinen ilk yapım olması nedeniyle de dikkat çekmişti. 

Emekliliğinin ardından özel televizyonlar için dizi projeleri üreten Giritlioğlu, Türkiye'de dönem dizilerinin önemli ismi oldu. Kurşun Yarası, Çemberimde Gül Oya, Hatırla Sevgili, Asi, Gönülçelen gibi pek çok yapımda proje tasarımcısı ve yapımcı olarak görev alan Giritlioğlu, İstanbul'da tedavi gördüğü hastanede 67 yaşında yaşama veda etti.

Giritlioğlu'nun cenaze töreniyle ilgili detaylar da belli oldu. Giritlioğlu için bugün  (Salı)  İstanbul Devlet Tiyatrosu Mecidiyeköy Sahne'de bir anma töreni düzenlendi.

Törene; Giritlioğlu’nun yakınlarının yanı sıra Ahmet Mümtaz Taylan, Bülent İnal, Hamdi Alkan, Zeynep Tuğçe Bayat, Cansel Elçin, Belçim Bilgin ve Hülya Avşar’ın da aralarında bulunduğu sanatçı ve dostları katıldı.

Törende konuşan oyuncu ve yönetmen Cansel Elçin, “Tomris benim her şeyimdi. Her şey için onu arardım. 2005 yılında Türkiye’ye geldim. Beni tekrar ülkeme kavuşturdu. Benim mesleki annemdi.” dedi.

Oyuncu Bülent İnal, “Hepimiz burada olduğumuza göre büyük ihtimalle siz de bir ya da birkaç kez, belki de onlarca kez kendisiyle kavga etmiş insanlarsınız. Onun kavgalarına, deliliklerine, çılgınlıklarına şahit olmuşsunuzdur. Ben de onlardan biriyim. Uzun yıllar çalıştık. Hem dostum hem arkadaşım, sırdaşım. Benim için çok önemli biriydi. Sektördeki birçok arkadaşım için çok önemli biriydi. Hayatımızda çok önemli bir yeri vardı. Kendisini hiçbir zaman unutmayacağız. Hep hatırlayacağız. Seni çok seviyoruz. Ruhun şad olsun” ifadelerini kullandı.

Sözlerine 'Canım annem, büyük aşkım, sonsuz flörtüm' diye başlayan oğlu Ilgaz Giritlioğlu ise, “Birçok yönetmen, sanat yönetmeni, oyuncu, star yetiştirdi. İnsanın gözünün içine baktığı zaman ruhunu görebilen büyücü gibiydi. Seninle çok gurur duyuyorum” dedi.

Anma töreninin ardından Giritlioğlu için cenaze namazı, ikindi namazına müteakip Teşvikiye Camii'nde kılındı. Giritlioğlu, daha sonra memleketi Antakya'ya götürülerek, 25 Eylül Çarşamba günü Asri Mezarlığı'nda toprağa verildi.

(Ajanslar, ANKA, Agos)




Kategoriler

Kültür Sanat