Diyarbakır Barosu: Deliller profesyonelce gizlenmiş

Diyarbakır Barosu Başkanı Nahit Eren, Narin Güran’ın cansız bedeninin bulunmasının ardından cinayete ilişkin olarak, “Birden fazla kişi tarafından profesyonelce yapılan bir kaybettirme var” dedi.

Evrensel'in haberine göre, Eren, dosyada gizlilik kararının sürdüğünü hatırlatarak Narin Güran'ın öldürülmesinin organize bir cinayet olduğunu düşündüklerini söyledi.

Cenazenin bugüne değin bulunmamış olmasının başlı başına bir sorun olduğunu ifade eden Eren şu noktalara dikkat çekti:

-Eğer Narin’in cenazesi 19 gün boyunca derede tutulmuşsa nasıl bulunmaz, bu herkesin merak ettiği ve cevap aradığı bir soru. Ayrıca Narin ne zaman öldürüldü, bunların hepsi raporla birlikte somut bir şekilde açığa çıkacak.

-Burada Narin’in cesedinin saklanmış olması bulunmasını güçleştirdi. Bu tür kaybettirmelerde uzun süre, bazen hatta yıllarca cesede ulaşılamadığı da oluyor. Ancak cesedin saklanma niteliği bulma işlemlerinde önemli bir kriter.

-Cesetteki çürümeler bir şekilde uzun süre burada ya da buraya benzer bir yerde tutulduğu izlenimini çok rahat veriyor. Cesedin kısa sürede hızlı şekildeki deforme olması suyun ve olduğu yerin nem koşulunun etkili olduğunu gösteriyor.

-Gözaltına alınanlar, o gün bir şekilde Narin’le temasa geçen aile bireyleri, köy sakinleri… Alınan birçok örneğin sonuçlarının dosyaya henüz gelmediğini belirtmek de gerek.

Eren, birden fazla kişinin işbirliğiyle gerçekleştirildlğini düşündükleri kaybettirmenin, "normal" olmadığını ileri sürdü: "Bu kaybettirmenin, cinayetin bu kadar süre saklanabilmesi, delillerin bu kadar profesyonelce gizlenmesi ve torbanın içerisinde o gün Narin’e ait bütün eşyalarının yerleştirilerek saklanmış olması aslında delillere ulaşmama konusunda öncesinde yapılmış bir çalışma ya da bir organizasyonu gösteriyor." dedi.

Diyarbakır Barosu Başkanı, "Dışsal bir etkinin dosyaya asla yansımaması gerektiğini biliyoruz." dedi. "Soruşturma sürecine dosyaya atılı dediğiniz siyasi saiklerle aile ilişkileriyle ya da diğer ilişkilerle bir müdahaleye asla müsaade etmeyeceğiz, bu konuda kararlıyız."

Narin Güran'ın öldürülmesine ilişkin soruşturmadan sızan bilgilere göre, gözaltına alınan şüpheli N.B. ifadesinde "kız çocuğunun cansız bedeninin amcası tarafından kendisine getirildiğini" söyledi. N. B. Narin’in cesedini dere kenarına sakladığını anlattı. Bu ifade üzerine N.B. jandarma tarafından cesedin bulunduğu yere getirildi ve ekiplerin gözetiminde dere kenarında keşif yaptırıldı.

Ayrıca Narin'in cansız bedeninin taşındığı kırmızı otomobilin, daha önce bölgede çalışma yapan polis helikopteri tarafından görüntülendiği ortaya çıktı.

Sızdırma uyarısı

Nahit Eren, sosyal medya hesabından soruşturmanın gizliliğine de dikkat çekerek, şu ifadelere yer verdi:

"Narin hakkında yürütülen soruşturmada ilk günden beri kamuoyunun haklı beklentilerine rağmen soruşturmaya zarar vermemesi için bilgi paylaşımında hukuk sınırları içerisinde kalmaya büyük özen gösterdik. Ancak dünden bugüne soruşturma sürecine dair belge ve bilgilerin (ifade içeriklerine dair) belirli çevreler üzerinden orijinal haliyle paylaşılıyor olmasını kamuoyunun takdirine sunuyorum. Soruşturmanın gizliliğini korumakla yükümlü olanların da gizliliğe riayet etmesini bekliyoruz. Narin’i katledenlerin yargı önüne çıkacağından kimsenin kuşkusu olmasın."

Kategoriler

Güncel