Ortaköy Vakfı’ndaki sorunlar su yüzüne çıktı

Gazetemiz yazarlarından Ohannes Kılıçdağı, geçtiğimiz haftaki kaleme aldığı ‘Ortaköy’den haber var’ başlıklı yazısında Ortaköy Vakfı'ndaki gelişmelere dair ulaştığı bilgileri paylaşmıştı. Vakıf önceki döneme dair hesapları özel bir denetim kuruluna inceletmişti. Rapor VGM'ye ulaştırılmasına ve müfettiş atanmasına rağmen bir yıldır kamuoyuna yansıyan bir gelişme yaşanmadı. Bu gecikmenin şüphe yarattığını belirten Kılıçdağı yazısıda mevcut yönetimde de sorunlar yaşandığını vurguladı. Buna göre Garbis Evyapan mevcut yönetime halihazırdaki sorunlara dair bir ihtarname göndermiş durumda. Altı ay kadar önce ise bir yönetim kurulu üyesinin diğer bir yönetim kurulu üyesini tehdit ettiği Kılıçdağı’nın yazısıyla kamuoyuna yansıdı. Kılıçdağı yazısında tehdit savuran yönetim kurulu üyesinin "ülkücü camia içinde olduğunu" öne sürdüğünü ve işin fiziksel saldırıya kadar ulaştığını yazmıştı.

HABER MERKEZİ

Gelişmeleri konunun taraflarıyla görüştük. Ortaköy Surp Asdvadzadzin Kilisesi Vakfı Başkanı Sarkis Çetinkaya, köşe yazısında yer alan ifadeler hakkında Agos’a  açıklamalarda bulundu.

Vakfın geçmiş yıllarla ilgili incelemesine dair hazırlanan raporun Ankara’ya gönderildiğini belirten Çetinkaya, “Netice bekliyoruz. Bu işin çözülmesi lazım” dedi. 

Kılıçdağı’nın yazısında yer alan iki yönetici arasındaki sorunun iç yüzü de netleşmeye başladı. Kulislere yansıyan bilgiler  yönetim kurulu üyesi Nurhan Pekküçükyan’ın, başkan yardımcısı Garbis Evyapan’a küfür ve hakaret ettiği, “Ülkücü camiaya yakınım” ifadesini kullandığı ve Evyapan’a çatal çektiği yönündeydi. Sarkis Çetinkaya olayın yönetim kurulunda yedek üye Pekküçükyan ile yönetim kurulu başkan yardımcısı Evyapan arasında yaşandığını doğruladı ve tartışmanın, hakaretlerin karşılıklı  söyledi. Çetinkaya, tartışma esnasında orada olmadığını ifade ederek şunları söyledi: 

“Nurhan’ın bunları hakettiğini düşünmüyorum. Ben yaptırımlar uygulamadım ama ben yokken yönetim kurulu başkan yardımcısı olan Garbis Evyapan onu görevden aldı. Nurhan yedek üye ama asil üyeler kadar çalışıyor.”

Garbis Evyapan’ın mevcut yönetimin tasarruflarıyla ilgili olarak noter aracılığıyla vakfa gönderdiği bildirime ilişkin olaraksa  Çetinkaya, “Hiçbir sahtekarlık yok. Yapılan her türlü faaliyetin kararı alınmıştır” dedi. 

Pekküçükyan: “O ifadeleri kullanmadım”

Nurhan Pekküçükyan’a fiziksel saldırı ve ‘ülkücü camia içindeyim’ ifadelerini sorduk. Pekküçükyan, ‘ülkücü camia içerisindeyim’  ifadesini kullanmadığını belirterek şunları söyledi: 

“Ben böyle bir ifade kullanmadım. Evyapan ile aramızda bir tartışma yaşandı. Ben 20 yıldır Karagözyan Yetimhanesi Vakfı yönetim kurulu üyesiyim.  Kendisini kaç kere ikaz ettim. Evyapan bana ‘Sen Karagözyan toplantılarına gidip Ortaköy’le alakalı mevzuları konuşuyorsun. Oradan emir alıp burayı manipüle ediyorsun’ dedi. 20 yıldır ben şerefim ve onurumla bu topluma hizmet veriyorum. Haftanın 4 ve 5 günü de vakıflarda bizzat çalışmalar yürütüyorum. Ben geçmişte Gazturman Gayan Dinlenme Evi’nde de başkanlık görevi yürüttüm. Benim alnıma sürülmüş bir leke yok. Ben bu ithamları kabul edemem. Bu insanların toplumdan temizlenmesi lazım. Ben ülkücü mafya değilim, nereden çıktı bu?”

Pekküçükyan, fiziksel saldırıda bulunmadığını öne sürdü:

“Vakıf toplantıları akşam olur. Çaylar içilir, börekler yenir. Elimde çatal var ve aramızda beş metre mesafe var. Bu kadarlık bir mesafeden nasıl saldırabilirim?”

Şeşetyan: “Ülkücü camiaya yakınım” dedi

Olaya şahit olanlardan birisi ise yönetim kurulu üyesi Sevan Şeşetyan. Şeşetyan Agos’a olayla ilgili olarak şunları söyledi:

“Olay yargıya yansımış durumda, karakoldaki ifademde de aynı şeyleri söyledim. Pekküçükyan ile zaman zaman tartışmalar yaşanıyordu. O gün de tartışmanın başında ‘Ülkücü camiaya yakınım’ gibi şeyler söyledi. Sonra küfürlü hakarete başladı ve aynı kattaki mutfak bölümüne giderek önce sanıyorum bıçak aradı, bulamayınca elinde bir çatal ile geri geldi. Elinde çatalla Evyapan’a doğru yürüdüğünü görünce ben başka bir yönetim kurulu üyesi ayağa kalktık ve ona mani olmaya çalıştık. Bunun üzerine elindeki çatalı yere fırlattı ve hakarete devam etti. Bu sürede Evyapan sessiz kaldı. Olaydan sonra başkan Çetinkaya’nın Pekküçükyan’a karşı bir tutum almasını bekledik ancak o sonraki ilk toplantıya Nurhan Pekküçükyan ile birlikte geldi. Sonraki toplantılara da onunla birlikte geldi”
Şeşetyan olaydan sonraki  Sarkis Çetinkaya’nın yer almadığı   ilk yönetim kurulu toplantısında Pekküçükyan’ın okuldan sorumlu olması ile ilgili görev taksimine yönetim kurulundan beş kişinin kararıyla son verildiğini kuruldan başka isimlerin okuldan sorumlu olmasına karar verildiğini de kaydetti. 

Şu günlerde yurtdışında olan olayın tarafı Garbis Evyapan’a da ulaştık. Evyapan önümüzdeki günlerde konuyla ilgili bir açıklama yapacağını söyledi. 

Kategoriler

Toplum