CHP, TİP, Saadet Partisi, Gelecek Partisi, DEVA Partisi, Demokrat Parti ve EMEP'in ortak dilekçe vererek, TBMM'yi 16 Ağustos Cuma günü, Anayasa Mahkemesi'nin (AYM) Can Atalay kararıyla ilgili olağanüstü toplantıya çağırmıştı. TBMM aynı gün için çağrıda bulundu.
Hatay'dan milletvekili seçilen ve daha sonra vekilliği düşürülen Can Atalay hakkında verilen AYM kararının Resmi Gazete'de yayımlanmasının ardından muhalefet partilerinin temsilcileri, geçen hafta olağanüstü toplantı çağrısına ilişkin hazırlanan dilekçeyi Meclis Başkanlığı'na teslim etti. CHP Grup Başkanvekili Gökhan Günaydın, DEM Parti Grup Başkan Vekili Sezai Temelli, Türkiye İşçi Partisi İstanbul Milletvekili Ahmet Şık, DEVA Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili İdris Şahin ile Saadet Partisi Grup Başkan Vekili Bülent Kaya, birlikte basın açıklaması yaparak, sundukları dilekçeye ilişkin bilgi verdi ve Meclis'in 16 Ağustos'ta olağanüstü toplantıya çağrıldığını bildirdi.
CHP Grup Başkanvekili Gökhan Günaydın, şunları söyledi:
"Silivri'de tutularak milletvekilliği gasbedilen Can Atalay'ın AYM kararı sonrası durumun görüşülmesi ve uygun bir karara bağlanması amacıyla TBMM'yi 16 Ağustos 2024 günü saat 14.00'te toplantıya çağırmak üzere, imzalarımızı ve çağrı metnimizi TBMM Başkanlığı'na teslim etmiş bir heyet olarak karşınızdayız. CHP, DEM Parti, Saadet Partisi, Gelecek Partisi, DEVA Partisi, Demokrat Parti, TİP ve EMEP'in genel başkan, grup başkanvekili ve milletvekili düzeyinde imzaları ile bu çağrı metni Meclis Başkanlığı'na temsil etmiş bulunuyor. AYM'nin hak ihlali kararı vermesi ve arkasından yeniden yargılanma amacıyla dosyayı 13. Ağır Ceza Mahkemesine göndermesinden sonra teamüllere ve hukuka tümüyle aykırı olarak tek imzalı olarak Yargıtay'a gönderilen karar ve Yargıtay'ın yasamaya adeta parmak sallayarak, 'Sen nasıl benim kararımı okumazsın' diyerek, AYM'yi terör örgütleriyle söz ve eylem birliği içinde olmakla suçlayarak, üyeleri hakkında suç duyurusunda bulunmasına yönelik kararı maalesef 31 Ocak 2024 tarihinde TBMM'de okundu ve Can Atalay'ın milletvekilliğinin düşürüldüğü ilan edildi. 31 Ocak tarihinden yalnızca iki gün sonra 2 Şubat 2024 tarihinde AYM'ye verdiğimiz dilekçede TBMM'nin bu kararının yok hükmünde olduğunu ve her halükarda bunun tespitiyle iptaline karar verilmesini talep ettik."
"2 Şubat tarihli bu dilekçemizden yalnızca 20 gün sonra, 22 Şubat 2024 tarihinde AYM, TBMM kararının yok hükmünde olduğunu tespit etti ve Yargıtay kararının kesin hüküm niteliğinde olmadığını ifade etti. Anayasa'nın 153. maddesi çok açık bir hükme sahip; 'Anayasa Mahkemesi kararları Resmi Gazete'de hemen yayımlanır' diyor. Peki 22 Şubat tarihinde verilmiş olan bu AYM kararının yayımlanması için neden 5,5 ay beklendi ve TBMM'nin kapanmasından hemen sonra, 1 Ağustos 2024 tarihli Resmi Gazete'de bu karar yayımlandı. Bu bile Türkiye'nin nasıl adeta planlanmış hukuk kumpası ile karşı karşıya bulunduğunun çok açık göstergesidir. Hukuk, Can Atalay'ın vekilliğinin 14 Mayıs'tan beri düşürülmediğini, devam ettiğini söylüyor. Bu görüşme TBMM Başkanı açısından bir takdir yetkisi değil, bağlı yetkidir. Bu görüşmenin sonucunda da umuyoruz ki hukuka uygun davranılır. Bu mesele yalnızca bir milletvekilliği meselesi olmaktan çıkmış adeta Türkiye'nin demokratik düzeninin ve anayasal çerçevesinin ihlal edildiği bir noktaya getirilmiştir. Bu ayıbın Türkiye'nin üzerinden derhal kaldırılması gerekmektedir."
Ahmet Şık ise 15 Ağustos'ta tek gündemin Filistin meselesi olmasını istediklerini, bu yüzden 16'sına ertelediklerini belirterek, şunları söyledi:
"Genel tutumumuz Meclis'in 14 Ağustos'ta açılmasına yönelikti. Biz burada bir tartışmaya girmek istemedik. 15 Ağustos'ta Filistin özel oturumu için toplanacak Meclis. Mahmud Abbas geldiğinde Filistin'de yaşanan soykırımın, katliamın, zulmün önünü kapatacak, bunu gölgeleyecek herhangi bir tartışma açılmaması için sadece Filistin meselesinin gündem olması için 16 Ağustos'a karar kıldık Can Atalay'ın da önerisiyle. Bu dayanışmayı gösterdikleri için teşekkür ediyorum. Burada tartıştığımız şey Can Atalay'ın vekil olup olmadığı değil, Türkiye'de hukuk ve demokrasi normlarının egemen olup olmayacağına dair bir tartışma. Ben umut ediyorum yeni yasama döneminde Can Atalay burada hem bu iktidarın rezilliklerini teşhir edecek hem de Hatay halkının sorunlarını hem Meclis hem de Türkiye'nin gündemine taşıyacak."
Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanlığı, siyasi partileri milletvekilliği düşürülen Can Atalay için 16 Ağustos Cuma günü saat 14.00’te toplantıya çağırdı.
Toplantıda, Atalay hakkındaki AYM kararının okunması halinde, vekilliğinin iade edilmesi sürecinin başlaması gerekiyor.