Aliyev "af" ilan edebilir

Azerbaycan medyasına göre Azerbaycan Cumhurbaşkanı'nın yakın gelecekte yeni bir "af kararı" çıkarması bekleniyor.

Af Komisyonu üyesi Alimammad Nuriyev, BBC Azerbaycan'a yaptığı açıklamada, Cumhurbaşkanlığı Af Komisyonu'nun oturumlarının başladığını, af ​​başvurularının devam ettiğini söyledi.

Nuriyev'e göre af kararının 28 Mayıs'tan önce mi yoksa Bağımsızlık Günü'nden sonra mı çıkacağı konusunda net bir bilgi yok.

Yetkili "Ancak genellikle emir bazı tatillerle bağlantılı olarak verilir. Bu sefer Sayın Cumhurbaşkanı belirleyecek” dedi.

Azerbaycan'da bağımsız medya ve STK'lar uzun süredir devlet baskısı altında faaliyet göstermeye çalışıyor. Pek çok bağımsız gazeteci "döviz kaçakçılığı" gibi  inandırıcı olmayan suçlamalarla cezaevinde. "Af" uygulamasının bu kişileri kapsayıp kapsamayacağı bilinmiyor. 

İnsan Hakları İzleme Örgütü'nün Avrupa ve Orta Asya Direktör Yardımcısı Rachel Denber, son olarak OC Media'ya yaptığı açıklamada Azerbaycan hükümetinin yıllardır eleştirileri susturmak için mevzuatı 'kötü niyetle kullandığını' söyledi. 

Denber, 'Ayrıca STK'ların  bağımsızlıklarını güvence altına alacak şekilde kendilerini finanse etmelerini neredeyse imkansız hale getiren yasalar da kabul ettiler, böylece bu grupları yasanın dışına ittiler ve onları tutuklanmaya karşı savunmasız hale getirdiler' dedi. 

Seçim İzleme ve Demokrasi Çalışmaları Merkezi başkanı Anar Mammadli de, gazetecilerin son on yılda çeşitli suçlamalarla tutuklandığını söyledi. 

Memmedli, Azerbaycanlı gazeteci Avaz Zeynalli'nin 2022'de yolsuzluk suçlamasıyla tutuklandığını, şu anda Toplum TV Genel Yayın Yönetmeni Khadija İsmayil'in 2015'te vergi kaçakçılığından, gazeteci ve muhalif siyasetçi Seymur Hazi'nin ise 2014'te holiganlık suçlamasıyla tutuklandığını kaydetti. 

Memmedli, 'Hükümet birini tutuklamak istediğinde bir sebep bulacaktır' dedi.

(BBC Azerbaycanca, OC Media)

Kategoriler

Güncel