AGOS’UN SADECE OKURU DEĞİL, DESTEKÇİSİ OLUN
E-GAZETE İÇİN TIKLAYIN
GÜNCEL
*76 yaşındaki kadına “Ermeni’sin” tacizi
Diyarbakır’ın Hazro ilçesinde yaşayan 76 yaşındaki Saniye Ekti’nin özel harekat polisleri tarafından “Ermenisin sen” diye taciz edildiği iddia edildi.
* Paylan’dan Hayrettin Karaman’a suç duyurusu
HDP İstanbul Milletvekili Garo Payan, ‘Gâvurdan Dost Domuzdan Post Olmaz’ başlıklı yazısıyla tepki çeken Yeni Şafak Gazetesi yazarı Hayrettin Karaman hakkında suç duyurusunda bulundu. Paylan suç duyurusunda nefret söyleminin vahim sonuçlar doğurabileceğine dikkat çekti.
*‘En büyük korkuları bir arada olmamız’
‘Kıyafetime Karışma’ hareketinin sözcüsü Dilber Sünnetçioğlu ve üyesi Özden Öz, hareketin gelecek planlarını anlattı.
*Özlem Dalkıran’dan mektup var
İnsan hakları savunucusu Özlem Dalkıran, halen tutuklu bulunduğu Silivri Cezaevi’nden Agos okurlarına bir mektup gönderdi.
CHP, Adalet Yürüyüşü’nün ardından şimdi de Adalet Kurultayı’nı topluyor. 26-29 Ağustos tarihileri arasında Çanakkale Ecebat Kocadere’de yapılacak kurultaya yaklaşık 10 bin kişinin katılması bekleniyor.
*Berç Zeytuntsyan artık eserlerinde yaşayacak
Ermenistan’da 1960 kuşağının en önemli edebiyatçılarından kabul edilen Berç Zeytuntsyan vefat etti. Zeytuntsyan’ın cenazesi, 24 Ağustos’ta Yerevan Yazarlar Panteonu’na defnedildi.
TOPLUM
Yeni eğitim ve öğretim yılı başlarken Ermeni okulları yine sorunlarla boğuşuyor. Okul yönetimlerinin önünde ekonomik sıkıntılar, eğitmen yetiştirme, okulların eğitim kalitesinin yükseltilmesi gibi pek çok sorun var. Bazı okulların anasınıflarına neredeyse hiç yeni kayıt başvurusu olmadı. Öğrenci sayısı azalan okullarda mali sorunlar artıyor; bazı okullar yeni öğretim yılına büyük ekonomik açıklarla başlıyor.
*Babam zulüm görmüş olsa da hiç kopamadı o topraklardan – Silva Arslan Demirci yazdı
Yıllarca, babası Sadık Arslan’dan, hiç görmediği bir memleketin, Sasun’un hikâyelerini dinleyen Silva Arslan Demirci, babasının ölümünden iki yıl sonra, arkadaşı Besse Kabak ve Behçet Çiftçi’yle birlikte çıktığı adak yolculuğunu yazdı.
*Silva’yı Sasun’a savuran rüzgar – Behçet Çiftçi yazdı
Hiç görmediği baba ocağı Sasun’a doğru yola çıkan Silva Arslan Demirci’ye yol arkadaşlığı yapan Behçet Çiftçi, tanık olduğu kavuşma hikâyesini anlatıyor.
KÜLTÜR SANAT
*Vakıflı belgeselindeki hikâyeler Türkçeleştiriliyor
Amerikalı yazar Carolien Trent-Gürbüz ile Türkiyeli foto muhabiri Sait Serkan Gürbüz’ün 2012’de hazırladığı ‘Daralan Bir Cemaat: Vakıflı, Türkiye’nin Son Ermeni Köyü’ adlı fotoğraf belgeselin içeriği Türkçeye çevrilmeye başladı.
*Aras Yayıncılık’tan bir ilk
Aras Yayıncılık, bu kez bir aşk romanını okuyucularıyla buluşturdu. Aras’ın yayımladığı ilk aşk hikâyesi olan ‘Gelincikler Açarken’, Maral Boyadjian imzasını taşıyor.
*İMÇ’ye yeni soluk: Manifaturacılar Çarşısı Plakçılık Sunar
Sanatçı Can Altay’ın, İstanbul Bilgi Üniversitesi’nde verdiği ‘Güncel Sanatta Nesne ve Mekân’ dersinin katılımcılarıyla birlikte kurguladığı ‘Manifaturacılar Çarşısı Plakçılık Sunar’ (MÇPS) adlı projesi, 6 Eylül Çarşamba günü başlıyor.
ARKA SAYFA
*“Hayastan’da kendi tarihinizi öğreniyorsunuz”
Şalom gazetesi yazarlarından Selin Süar Oral, 2 Ağustos tarihinde yayımlanan Şalom’daki ‘Köşebaşı’ adlı köşesinde ‘Hayastan’ın Yahudileri’ başlığı altında Ermenistan izlenimlerini ve Ermenistan’da yaşayan Yahudileri yazdı. Oral ile yazısından yola çıkarak, Ermenistan izlenimlerinden Türkiye-Ermenistan ilişkilerine uzanan bir söyleşi yaptık.
ORTA SAYFA
‘1896’da İstanbul’daki pogromu Abdülhamid önlemedi değil, önlemek istemedi’
Takvimler 26 Ağustos 1896’yı gösterdiğinde, Taşnaktsütyun’a bağlı Ermeni devrimcileri Galata’da yer alan Osmanlı Bankası binasını ele geçirmişti. Baskınla birlikte İstanbul’a Ermeni karşıtı bir şiddet dalgası hakim oldu. Bu baskın ve pogrom üzerine yazılan en iyi metinlerden birinin (26 Ağustos 1896 ‘Banka Vakası’ ve 1896 ‘Ermeni Olayları’) müellifi Boğaziçi Üniversitesi Tarih Bölümü’nden Prof. Edhem Eldem’le baskının arka planını, yaşanan pogromu ve pogromun faillerini konuştuk.