Şengal Êzîdî Kadın Meclisi, 3 Ağustos saat 11.00’da IŞİD tarafından katledilen Êzîdî kadınlar için bir dakikalık sessiz eylem duruşu çağrısında bulundu.
Şengal Katliamı’nın yıl dönümü olan 3 Ağustos için Şengal Êzîdî Kadın Meclisi, ‘3 Ağustos Kadın Kırımı ve Soykırımına Karşı Uluslararası Eylem Günü’ olması ve saat 11.00’da bir dakikalık ‘sessiz eylem duruşu’ için tüm dünya kadınlarına çağrıda bulundu. IŞİD’in elinde bulunan Êzîdî kadınların kurtarılmasına yönelik oluşturulan 'Zorla Alıkonulan Kadınlar İçin Mücadele Platformu' ve 'Kongreya Jinen Azad' (KJA) da yayınlanan çağrı metnine destek verdi. KJA internet sitesinde yayınladığı açıklamada "3 Ağustos’un Kadın Kırımına Karşı Uluslararası Mücadele Günü olarak ele alınmasını ve o gün ortak eylemler yapılmasını öneriyoruz. Bu vesileyle bütün savaşlarda kadına uygulanan soykırımlara karşı birlikte mücadele edebiliriz" ifadelerine yer verdi. Şengal Êzîdî Kadın Meclisi’nin tam çağrı metni ise şu şekilde;
Çağrı metni
"3 Ağustos 2016 günü Şengal’deki Êzîdî halkına karşı Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) tarafından gerçekleştirilen kadın kırımı ve soykırımın ikinci yıl dönümüdür. IŞID, Kürt bir dini azınlık olan ve kadim dini Zerdüştlüğe dayanan Êzîdîlerin tarihi anavatanı Şengal’i 3 Ağustos 2014 günü saldırarak, ele geçirdi. Êzîdî mabetlerin yakıp yıktı, direnenleri infazetti, yerel halka bağlılık yemini etmeyi ya da öldürülmeyi dayattı. Şengal’deki IŞİD kıyım ısırasında 5.000’e yakın Êzîdî katledildi, yaklaşık 200.000 insanı ise kaçmayı başarabildi. Şengal Dağları’na kaçan 50.000 Êzîdî kapanak ısılmış bir biçimde yiyeceksiz, susuz ve hiç bir tıbbi yardım almadan su kaybı ve açlıkla yüzyüze kaldı.
Bu sırada yaklaşık 5.000 Êzîdî kadın ve çocuk esir alındı. Savaş ganimeti olarak el kondular, seks kölesi olarak satıldılar, ya da IŞİD komutanlarına verildiler. Din değiştirmeyi reddedenler işkence gördü, tecavüce uğradı, ve sonunda katledildi. Kadınların alıkonduğu hapishanelerde doğan bebekler annelerinden zorla alınarak bilinmeyen bir kadere sevkedildi. IŞİD savaşçıları tarafından tecavüze uğrayan kadınlar Şengal Dağı’ndan ölüme atlayarak intihar ettiler. Yüksek sayıda kadının kaçabilmiş ya da kurtarılmış olmasına ragmen, yaklaşık 3.000 kadın hala IŞİD’in elinde esaret altında.
IŞİD’in Êzîdî halkına karşı yürüttüğü kampanya genelde katliam olarak nitelendirilmesine karşın, bir soykırımın tüm karakteristik özelliklerini taşımaktadır. IŞİD ayrıca kadın kırımı da gerçekleştirmektedir; Êzîdî kadınların savaş ganimeti olarak kaçırılması, köleleştirilmesi, sistematik tecavüz, zorla din değiştirme gibi uygulamalar yalnızca kadınlara karşı sistematik bir savaşın unsurları olarak kalmamakta, bir kadın kırımı olarak ortaya çıkmaktadır.
Başta Şengal’deki kadınlar olmak üzere, Êzîdî halkı IŞİD’in bu soykırım ve kadın kırımı eylemlerine özyönetim ve özsavunma ile cevapverdi. Bugün Şengal Dağı, kollektif iradenin ifadesi olan halk ve kadın meclisleri ve özsavunma birlikleri ile Êzîdî özyönetiminin merkezi konumundadır. Fakat Êzîdî halkı üzerindeki IŞİD tehtidi hala Sincar’da devam etmekte ve hala sayısız kadın ISID’in elinde bulunmaktadır. Özgürleştirilmeleri için ulusal ve uluslararası eylem ve dayanışmaya ihtiyaç bulunmaktadır.
BM Özel Komisyonu’nun 16 Haziran 2016’da açıkladığı raporunda da belirttiği üzere Şengal’de yaşanalar, Êzîdîlere dönük soykırım ve insanlık suçudur. Sorumlular yargılanıp hesap verene kadar mücadelemizi sürdüreceğiz. IŞİD’ın Şengal’de Êzîdî halkına karşı yürüttügü kampanyanın ikinci yıldönümü vesilesiyle, 3 Ağustos 2016 gününün ‘Kadın kırımı ve Soykırıma karşı Uluslararası Eylem Günü’ olması için çağrıda bulunuyoruz. Bu günde Kürt kadın hareketinin üyeleri Kürdistan’ın farklı yerlerinde ve Avrupa’da saygı duruşları ve protesto eylemleri düzenleyecektir. Sizleri de bize katılmaya ve fark yaratacak eylemlerinizle özgürlük arayışındaki Êzîdî kadınların sesini hep birlikte yükseltmeye çağırıyoruz.
Daha fazla bilgi almak, ortak planlama yapmak ya da eylemlerinizi paylaşmak için, irtibat içinde olduğunuz Kürt kadın kurumu üzerinden bizimle iletişime geçebilirsiniz."