‘Kiliseye giderim, Allah’ımı bilirim, MHP’liyim’

Milliyetçi Hareket Partisi’nin (MHP) Bakırköy’de iki Ermeni’yi belediye meclis üyesi adayı göstermesi duyanları bir hayli şaşırttı. Adına uygun olarak yıllardır Türk milliyetçisi bir siyasi çizgiyi benimseyen bir partide, Ermeni adayların kendilerini nasıl konulandırdıklarını anlamak doğrusu bir hayli zor.

EMRE ERTANİ
emreertani@agos.com.tr

Milliyetçi Hareket Partisi’nin (MHP) Bakırköy’de iki Ermeni’yi belediye meclis üyesi adayı göstermesi duyanları bir hayli şaşırttı. Adına uygun olarak yıllardır Türk milliyetçisi bir siyasi çizgiyi benimseyen bir partide, Ermeni adayların kendilerini nasıl konulandırdıklarını anlamak doğrusu bir hayli zor. MHP’nin iki adayıyla Bakırköy’deki seçim ofislerinde bir araya geldik ve 'hem MHP’li hem de Ermeni’ olma şeklinde tezahür eden bu ruh halini, kendilerinin gerekçeleri ve beklentilerini dinledik.

MHP Bakırköy belediye meclisi adayları arasında yer alan Nerses Yeramyan’ın (67), babası Ermeni, annesi ise bir Rum. Marmara Üniversitesi’nde diş hekimliği okuduğunu, bir süre üniversite hocalığı yapıp ticaretle uğraştığını söyleyen Yeramyan, şu an diş hekimliği yapıyor. İlk eşinin bir hâkim kızı, ikinci eşinin bir albay kızı olduğunu dile getiren Yeramyan, “Ermenice okuyamam ama çok iyi konuşurum. Annem Rum’du, o yüzden Yunancayı da çok iyi bilirim. Ermenistan’a hiç gitmedim, fırsatım olmadı. Yunanistan’a gittiğimde ise Türkiye hakkında olumlu konuşurum” diyor.

Kendisini “Cemaatimi ve Türkiye’yi severim, milliyetçiyim” diye anlatmaya başlayan Yeramyan, “İnançlı bir insanım, her Pazar kiliseye gider, duamı ederim. Türkiye’de yaşıyoruz ülkemizi sevmemiz lazım, dinimiz ayrı memleketimiz aynı” görüşünde. Kendisine “Neden MHP’lisin?” diye sorduklarında “Neden olmasın?” diye karşılık verdiğini dile getiren Yeramyan, adaylığını duyan Ermeni arkadaşlarının tepkisini ise şöyle özetliyor: “Nerses, çok iyi yapmışsın, Allah sana kolaylık versin dediler. Hiç tepki gösteren olmadı. Müslüman arkadaşlarımın yanı sıra tek bir Ermeni arkadaşım da tepki göstermedi.”

Yeramyan politikaya girme kararını talep üzerine vermiş: “Gençken milliyetçiydim. Talebe olaylarında, Kıbrıs olaylarında, her hafta Beyazıt’tan Taksime kadar 2-3 bin kişi yürüdük. 30 yıllık arkadaşım ve belediye başkan adayımız Mustafa Turan, politikaya atılınca beni de yanında istedi.”

'MHP’yi cemaatime daha yakın olarak gördüm'

Yeramyan, görüşmemiz boyunca Atatürk’e olan hayranlığını özellikle vurguluyor: “Ben MHP’den hiçbir kötülük görmedim, zamanında bazı kötü şeyler, savaşlar olmuş ama biz bugüne ve daha ileriye bakacağız. Millet aya gidiyor, biz hâlâ dinle, ırkla uğraşıyoruz. Bunlar gereksiz benim için. Bundan sonra da MHP’den kötülük görmeyeceğimize inanıyoruz. Bu memlekette yaşıyorsak bu memleketi sevmemiz lazım, biz Atatürk’ün evlatlarıyız. Bizi bugünlere getiren Atatürk’tür, Atatürk olmasa biz buralarda olmazdık, nerede olurduk onu da bilemem. MHP’yi cemaatime daha yakın olarak gördüm.”

‘1915’i tarihçiler halletsin’

Bazı MHP’lilerin Ermeni olduğu için adaylığı konusunda tepkili olduğu yönündeki iddiaları da yalanlayan Yeramyan, “MHP bugüne kadar biraz hırçın bir parti olarak bilindi, başka bir şeyi yok. MHP, ırkçılık, ayrımcılık yapmadı” diyor. Bir Ermeni olarak kendisini en fazla zorlayacak tarihle ilgili olarak son derece mesafeli bir tutum takınmayı tercih ediyor: “Ben 1915’te yaşananları tarihçilere bırakıyorum, onlar karar versin. Bu bizim işimiz değil, karar vermeye yetkimiz yok. Biz bugüne ve ileriye bakıyoruz. Tarihçiler 1915’i bildikleri ya da bilmedikleri gibi halletsinler. Ben bir yorumda bulunmak istemiyorum.”


MHP’nin diğer adayı  Elmas Giragos (41) ise Amasya doğumlu ama Bakırköy’de büyümüş. Türk okullarında okuduğunu ama Ermenice bildiğini söyleyen Giragos kendisini “Kiliseye giderim, Allah’ımı bilirim. Ben Ermeniyim asla özümü saklamam. Türk vatandaşıyım ama ırkım Ermeni. Vatanımı bayrağımı seviyorum ve Türkiye’de yaşamaktan, Atatürk’ün çocuğu olmaktan gurur duyuyorum” sözleriyle tanımlıyor.

Bakırköy Tiyatrolar Müdürlüğü’nde 10 yıllık asistanlık yaptıktan sonra tekrar kuru temizlemecilik işine döndüğünü belirten Giragos, politikaya kararını şöyle anlatıyor: “Bakırköy’de sevildiğime inanıyorum. Arkadaşlarım politikaya girmem için çok ısrar etti, ben de tamam dedim. İlçe başkanımız Avukat Gürkan Kaya Bey’i çok seviyorum, konuştuk ve aday oldum.”

‘Akşener bana ‘kızım’ diyor’

Meral Akşener’i de çok sevdiğini söyleyen Elmas Giragos bu sevgisinin gerekçesini şöyle paylaşıyor: “Meral Hanım, çok dürüst ve net bir insan olduğu için seviyorum kendisini. Meclis’i nasıl yönettiğini görüyorsunuz. Diğer başkanvekilleri gibi davranmıyor, genel kurula hükmedebiliyor. Meral Hanım bayramlarımızda kiliselerimizi ziyaret eder, oturur sohbet ederiz, seviyorum onu. Bana ‘kızım’ diye hitap etti son buluşmamızda.”

Akşener’in, PKK lideri Abdullah Öcalan için “Ermeni dölü” dediğini anımsatmamız üzerine ise Giragos, “Terörden kaynaklı böyle demiş olabilir, kendisi eski içişleri bakanı aynı zamanda. Kardeşi şehit olduğu için duygusallıktan dolayı böyle demiş olabilir. Kadınlar daha hassas oluyorlar” yorumunda bulunuyor.

‘MHP dışarıdan gözüktüğü gibi değil’

“MHP’li bir Ermeni aday olarak nasıl tepkiler alıyorsunuz sorumuza Giragos, “Ailem ve arkadaşlarım çok destek veriyor. Ben MHP’nin kötü bir parti olarak algılanmasını istemiyorum. MHP, vatanını seven, farklılıklara saygı gösteren bir parti. Dışarıdan gözüktüğü gibi değil. MHP ırkçı değil, Türk kültürünün milliyetçisi bir parti. Vatanına sahip çıkan, tek bayrak altında toplanmak isteyen herkesin partisi” yanıtını veriyor.