90’lı yıllarda çocukluğunu yaşamış olanların hatırlamayı bırakın unutamadığı bir çizgi film efsanesidir Laff-A-Lympics… Scooby Doolar, Ayı Yogiler ve Gerçek Kötüler’in şehirden şehre, hatta Ay’a gezdiği eğlenceli yarışmaları Cengizhan Çelik yazdı.
CENGİZHAN ÇELİK
cngzhnclk@gmail.com
Sinek aracını kovalayan bir neslin eriğe dalan temsilcileriyiz biz. Anne ve babalarımızdan tek kanal dönemi efsanelerini, Dallas’ı, hain JR’ı ve Cosby ailesinin hikâyelerini dinleyerek büyüdük. Elektrikler gittiğinde şarkı yarışması yapan insanlardık saç fırçalarıyla.
Bu insanlar olarak şimdi Instgram’da fotoğraflar paylaşıp, 140 karakterlerle karakter tahlili yapar olduk. Şahsım adına geçmiş zaman kipi ile kurulan cümleler, hep naif birer hatıra olarak yer alacak zihnimde ve tabii ki bu dönem yaşananlar, o dönemin efsaneleri de… İşte o dönemin en önemli efsanelerinden birini hatırlatmak ve belki de dolaylı yoldan bir ahde vefa sergilemek niyetindeyim.
Scooby Doobyler, Yogi Yahooeyslar ve tabii ki Gerçek Kötüler…
Çizgi film coğrafyasının en bilinen yapımcıları arasında yer alan Hanna Barbara’nın belki de nirvanası olarak kabul edilen bir başyapıt Laff A Lympics… 1977 yılında Hanna Barbara tarafından yapılan çizgi dizide, 24 bölüm boyunca çizgi karakterlerden oluşan üç takım her hafta dünyanın farklı bir şehrinde çeşitli yarışmalarda yarıştı.
Türkiye de dâhil olmak üzere her yarışması farklı bir ülkede/şehirde geçen yarışma, rekabet ortamından ötürü en çok sevilen çizgi filmlerden biri oldu. Tam adı “Scooby’s all-star laff-a-lympics” olan çizgi film, 1977-80 yılları arasında çekildi.
3 takımın yer aldığı ve her hafta başka bir ülkeden yarışmaların yapıldığı olimpiyatları andıran bu çizgi filmde yer alan yarışmacılar aslında hepimizin yakından tanıdığı efsaneler. Scooby Doo, Shaggy, Scooby-Dum ve Kaptan Mağara Adamı’nın yer aldığı Scooby Doobyler, Ayı Yogi, Bobo ve Cindy’nin yer aldığı Yogi Yahooeyslar ve belki de Türkiye’nin en çok bağrına bastığı Muttley, Dread Baron ve Dalton Kardeşler’in yer aldığı Gerçek Kötülerin yarıştığı olimpiyatlar… Eğlenceli yarışmalar, tanıdık kahramanlar, yaratıcı hileler… Onları tanımayanlara kelimelerle anlatmanın ne derece güç olabileceğinin farkındayım aslında. Absürt sunucular Mildew ve Snagglepuss’ın en abuk sabuk yerlerden yayına başladığı (balon, küvet, su altıda vs.) o eşsiz çizgi film, gerçekten anlatılmaz yaşanır.
Scooby Doobyler
Bu ekip, karizma peşinde, ortamcı, kazanma hırsından gözü dönmüş tayfa ve tam bir kibirli zenginler kulübüydü. Kazanmayı bir refleks haline getirmiş ve zaman zaman da korunup kollanan şampiyon ekip, Gerçek Kötüler’in aksine sürekli temiz oyundan söz etseler de, Scooby Doobyler’in kollandığı gerçeği dikkatli izleyicilerin gözlerinden kaçmamıştır. Yogi Yahooeyslar’a nazaran ise daha disiplinli olan Scoobyler zafer odaklı bir topluluk olarak yer aldı hayatımızda. Toplamda 14 şampiyonlukla zirvede tek başına yer alırlar.
Kaptan Mağara Adamı, istemeden hile yaparak Scooby Doolar tarihinde kara bir lekeye imza attığı bölüm ise bu serinin unutulmazları arasında yer alır. Kaptan’ın 3 tane çıtırla beraber yarışmasında da ilginç bir alt metin olabilir!
Şahsım adına ben hatır şikesi kavramını Türkiye futbolundan önce Scooby Doobyler ve Yogi Yahooeysler arasında yapılan ittifakta gördüğümü inkâr edemem.
Yarışmacılar: Scooby Doo (takım kaptanı), Shaggy, Scooby-Dum, Dynomutt, Blue Falcon, Kaptan Mağara Adamı, Brenda, Dee Dee, Taffy, Speed Buggy, Tinker, Babu, Hong Kong Phooey
Yogi Yahooeyslar
“Şerefli ikincilik” denilen bir kavram varsa en çok Ayı Yogiler’e yakışır. Hep önde götürürler yarışmaları ve bahtsızlık timsali gibi son anlarda kişisel hatalarla yarışmaları Scooby Doolar’a kendi elleriyle teslim ederlerdi. Toplamda 7 şampiyonlukla gönüllerin şampiyonu olsalar da, hep ikinci sıradalardı.
Belki de bu çizgi filmin en çok taraftara sahip olunan yarışmacılarıydı onlar. Gerçek Kötüler’in hileli tutumu ve Scooby Doolar’ın burnundan kıl aldırmayan tavrı, onların naif yapısını ortaya çıkardı ve gönüllerde taht kurdular.
Yarışmacılar: Ayı Yogi (takım kaptanı), Bobo, Cindy, Akıllı Bıdık (Huckleberry Hound), Pixie ve Dixie (Fareler), Mr. Jinks, Hokey Wolf, Yakky Doodle (Yavru Ördek), Wally Gator (timsah)
Gerçek Kötüler
Galiptir bu yolda mağlup tezinin ete kemiğe bürünmüş hali diyebiliriz Gerçek Kötüler’e. Yoksa her daim kaybediyor olmalarına rağmen, bir nesli bu derece etkilemiş olmalarını açıklamamız mümkün olmayabilir. Tipik bir kaybedenler kulübü üyeleri Gerçek Kötüler. Zafere giden her yolu mubah sayıp hileye hurdaya bulaşan ama sonunda hep çuvallayan yarışmacılardan oluşur bu ekip.
Ancak gözlerden kaçan durum şu ki; hileyi yapabilmek için yaratıcılığın sınırlarında dolaşır Gerçek Kötüler. Onların bu topraklarda çok sevilmesinin ardında aslında sosyolojik bir durum da yatıyor olabilir. Bu durum Amerikan toplumunun sürekli kazanan, mutlu sonlara alışan yapısına karşın Türkiye insanının realist bakış açısı ve kaybedeni bağrına basıp mağdurun yanında olmayı sevmesi şeklinde açıklanabilir.
Gerçek Kötüler’in kazandığı yarışların Fas ve İstanbul’da olması da tesadüfle açıklanamaz herhalde. Her ne kadar İstanbul’u, hâlâ Osmanlı etkisinde, fesle dolaşan insanlardan oluşan bir biçimde gösterseler ve “Hindi” geyiğini de yapsalar bile bu efsanenin içerisinde İstanbul da yer almıştır. Hem de Gerçek Kötüler’in kazandıkları ilk yarışın bu olması sebebiyle tarihe de geçmiştir.
Gerçek Kötüler Kazanıyor - Türkçe Dublaj | Alkışlarla Yaşıyorum
Gerçek Kötüler ile ilgili unutulmayan bir detay ise efsane takımın efsane üyesi Muttley’nin (Değerli) gülüşü… Sırf o köpeğin gülüşünü duyabilmek için çizgi filmi izleyenleri bizzat tanıyorum.
Son tahlilde Gerçek Kötüler kaybetmeyi sindirebilmiş, bir nevi beautiful losers arkadaşlardır.
Yarışmacılar: Değerli (takım kaptanı), Dread Baron, Dalton Kardeşler, Dinky, Dirty, Dastardly, Mr. Mrs. ve Junior Creepley, Magic Rabbit, Daisy Mayhem, Ahtapot Orful, Sooey (Domuz)