Azerbaycan Ermenistan'ın savunma anlaşmalarını tehdit saydı

Azerbaycan Ermenistan'ın sınır boyunda provokasyon yaptığını öne sürerek "Meşru müdafaa amacıyla gerekli misilleme tedbirleri alınacaktır" dedi. Ermenistan Dışişleri Bakanlığı iddiaya karşı çıktı, ortak sınır kontrolü mekanizması kurulması önerisinin Bakü tarafından yanıtsız bırakıldığını belirtti. Azerbaycan ayrıca Ermenistan'ın son dönemde yaptığı savunma anlaşmalarına da karşı çıktı.

Azerbaycan Savunma Bakanlığı, Ermenistan'ın son dönemde Kelbecer yönünde ağır silahlar, Tovuz yönünde ise quadcopter kullanarak provokasyonlar  yaptığını öne sürdü.

Bakanlık Ermenistan'ın son dönemde yapıtğı savunma anlaşmalarına atıfta bulunarak "Amerika Birleşik Devletleri'nin Ermenistan'da gerçekleştirdiği askeri tatbikatlar, Fransa'nın Ermenistan'a öldürücü silah sağlaması ve Avrupa Birliği tarafından başlangıç ​​aşamasında Ermenistan'a on milyon euro değerinde askeri yardım sağlanması Ermenistan'ı bu tür provokasyonlara teşvik ediyor ve Azerbaycan'a karşı bir sonraki savaşa hazırlandığını gösteriyor." iddiasında bulundu. 

Açıklamada "Azerbaycan Savunma Bakanlığı, Ermenistan ve onun patronların Güney Kafkasya bölgesinde yeni bir savaş ortamı yaratma niyetlerinden kaçınmaları gerektiği konusunda bir kez daha uyarıyor. Ülkemize yönelik bu tür provokasyon eylemlerine son verilmediği takdirde Azerbaycan Cumhuriyeti Silahlı Kuvvetlerinin cephaneliğindeki tüm imkanlar kullanılarak meşru müdafaa amacıyla gerekli misilleme tedbirleri alınacaktır" dendi. 

Ermenistan Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ani Badalyan ise  bugün yaptığı açıklamada, iddialara yanıt verdi. 

Badalyan “Sınır olaylarının soruşturulması ve/veya bunlarla ilgili bilgi verilmesi konusunda Ermenistan ile Azerbaycan arasında ortak bir mekanizma oluşturulması yönünde yapılan teklifler Azerbaycan tarafından cevapsız kalıyor. Böyle bir mekanizmanın kurulması her türlü durumun aydınlatılmasına olanak tanıyacak ve yanlış bilgilerin yayılmasının önüne geçecektir" dedi.

Sözcü, “Aynı zamanda Ermenistan Cumhuriyeti'ni gerilimi tırmandırma söylemine dahil etme girişimleri de kabul edilemez. Ermenistan Hükümeti barış gündemine bağlı kalmaya devam ediyor ve bu stratejiden sapmayacaktır” dedi.

Badalyan son dönemde yapılan anlaşmalarla ilgili olarak “Ermenistan Cumhuriyeti silahlı kuvvetlerinde reform yapılması, silah teçhizatı edinilmesi  ve savaş kabiliyetine sahip bir orduya sahip olmanın her ülkenin egemenlik hakkı olduğunu defalarca ifade ettik. Savunma ve güvenlik alanında, uluslararası alanda tanınan topraklarının korunmasının ötesinde bir başka amaç yoktur" diye konuştu ve silahlı kuvvetlerin reformları sürecinde Ermenistan Cumhuriyeti'nin yalnızca uluslararası hukuk çerçevesinde hareket ettiğini belirtti.

Ermenistan Cumhuriyeti'nin diplomatik kanallar aracılığıyla ve kamuoyuna açık olarak Azerbaycan'a sunduğu, karşılıklı kontrol mekanizması oluşturulması teklifini Azerbaycan'ın yanıtsız bıraktığını tekrar hatırlatan Badalyan  "Yine de bu teklif hâlâ geçerli" dedi.

(Azertag, Ermenistan Kamu Radyosu)

Kategoriler

Güncel