Netanyahu Kongre'de alkışlandı, sokaklarda protesto edildi

İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu ABD Kongresi'nde konuşma yaptı. Netanyahu'nun konuşması sırasında Kongre binası dışında ve içinde binlerce gösterici protesto amaçlı toplandı.

Kongrede temsilcilerin çok büyük bir çoğunluğu tarafından alkışlanan Netanyahu konuşması sırasında, "İsrail ve ABD birlikte olduğunda biz kazanırız, onlar kaybeder" dedi ve  7 Ekim'i, New York'taki 11 Eylül saldırılarıyla karşılaştırdı. Kongre üyelerinden büyük alkış aldı.

Netanyahu, İsrail'in Hamas, Hizbullah veya Husilerle savaşırken aslında "katil" İran'la savaştığını söyledi. Konuşmasının çoğunda İran'a odakladı.

Netanyahu ayrıca rehinelerin ailelerine seslendi ve herkes evine dönene kadar "dinlenmeden çalışacağını" söyledi. ABD Başkanı Biden'a "rehineler adına yorulmak bilmeyen çabaları" için teşekkür etti.

İsrail Başbakanı birçok İsrail karşıtı protestocunun "kötülüğün yanında yer almayı seçtiğini" öne sürdü, protestocuların "İran'ın kullanışlı aptalları haline geldiklerini" söyledi.
İsrail Başbakanı Netanhayu ABD Kongresi'nde konuşurken sokaklarda protesto edildi (FOTO: Hüseyin Günay
Netanyahu, ABD'deki üniversite kampüslerdeki protestolara dair üniversite başkanlarını eleştirdi.

Netanyahu'nun konuşması Tel Aviv'in merkezinde bir ekrana yansıtıldı ve özellikle rehine yakınları tarafından protesto edildi. 

Netanyahu konuşmasını bitirirken İsrail'in her zaman "Amerika'nın vazgeçilmez müttefiki" ve "sadık dostu" olarak kalacağını söyledi. ABD'ye İsrail'e verdiği destekten dolayı teşekkür etti.

Kongre dışındaki sokaklarda Netanyahu protesto edildi. 

Başbakan Netanyahu'nun konuşması sık sık Kongre üyelerinin alkışlarıyla kesilirken, salonda oturan Filistin asıllı ABD Kongresi üyesi Rashida Tlaib'in protesto için Filistinlilerle özdeşleşen poşu taktığı, "Soykırım Suçlusu" ve "Savaş Suçlusu" yazan pankartları havaya kaldırdığı görüldü.

Netanyahu’nun konuşmasında önce Washington'da sokakları dolduran binlerce Filistin destekçisi protestocu, "Özgür Filistin" sloganları eşliğinde Kongre Binası'na yürüdü.

ABD polisi, protestocuların Kongre binasına yaklaşmasına izin vermezken, bazı İsrailli esir yakınlarının Netanyahu’ya Gazze’de tutulan esirleri geri getirecek bir anlaşmayı imzalaması çağrısı yapan tişörtler giydikleri için Kongre binası içinde gözaltına alındığı bildirildi.

(Ajanslar, BBC Türkçe, Euronews)

Kategoriler

Güncel