ABD Ermenistan'a daimi bir savunma danışmanı atayacak

ABD Dışişleri Bakanlığı'nın Demokrasi ve İnsan Haklarından Sorumlu Müsteşarı Uzra Zeya gelişmeyi doğruladı. Bu Ermenistan tarihinde bir ilk olacak.

Geçen hafta Ermenistan'da bulunan ve hetq.am sitesine bir röportaj veren Zeya "Ermenistan Savunma Bakanlığı'na bağlı, ABD Ordusu'ndan bir daimi danışmanın bulunacağı yönünde haberler var. Bu haberi doğrulayabilir misiniz?" sorusuna şu yanıtı verdi: 

"Bunu doğrulayabilirim. Bu memnuniyet verici bir gelişme. ABD ile Ermenistan arasındaki savunma ve sivil güvenlik işbirliğinin derinleşmesini memnuniyetle karşılıyoruz. Bu, ABD Ermenistan ilişkilerinin stratejik ortaklığa doğru tarihsel ilerlemesinde somutlaşan ruhun bir parçasıdır"

Zeya "Ermenistan'ın KGAÖ üyeliği, savunma işbirliğinde ABD-Ermenistan ortaklığının derinleşmesinin önünde bir engel mi?" sorusuna ise şu yanıtı verdi: 

"Ermenistan'ın  KGAÖ üyeliği yalnızca Ermeni hükümetinin karar verebileceği bir şey. Buna saygı duyuyoruz. Savunma ve sivil güvenlik alanındaki işbirliğimizin derinleşmeye devam ettiğini, Ermenistan'ın ise  KGAÖ'nün bir üyesi olarak kaldığını belirtmek isterim. Ancak üçüncü ve son bir noktaya değinmek istiyorum. ABD, Rusya'nın askeri varlığının daha barışçıl ve istikrarlı bir Güney Kafkasya bölgesine katkıda bulunduğunu gösteren hiçbir şey görmüyor."

Zeya ayrıca "Güney Kafkasya'da Ermeni kültürel mirasının korunmasını destekliyoruz. Ve bu kültürel mirasın korunması küresel bir ABD politikasıdır. Kültürel miras alanlarını, objelerini, geleneklerini korumak özen ve dikkat gerektirir. Bu nedenle ABD, dünya çapındaki ülkelere uluslararası yükümlülük ve taahhütleri doğrultusunda kültürel mirası koruma çağrısında bulunuyor. Azerbaycan hükümetini, kültürel mirasın korunmasına ilişkin uluslararası hukuk çerçevesindeki taahhütlerini yerine getirmeye çağırıyoruz. UNESCO açısından, uluslararası toplum ve UNESCO gibi kuruluşların, Güney Kafkasya bölgesindeki tüm toplulukların kültürel mirasının korunmasında kilit rol oynayabileceğine ve oynaması gerektiğine inanıyoruz." diye konuştu. 

Zeya röportajda ABD- Ermenistan ilişkileri ile ilgili olarak da şunları söyledi:

"ABD, Ermenistan'ın egemenliğini ve halkının uzun zamandır aradığı onurlu ve kalıcı barışı güçlendirmeye kararlıdır. Başbakan Paşinyan'ı ve Güney Kafkasya'da muazzam sosyal ve ekonomik potansiyelin kilidini açacak Barış Kavşağı girişimi aracılığıyla barış sürecini ilerletme ve bölgesel bağlantı kurma çabalarını takdir etmek istiyorum. Bu amaçla, ABD Uluslararası Kalkınma Ajansı, adil ve kalıcı bir barış yoluyla bölgesel ticareti ve bağlantıyı teşvik etmek ve güçlendirmek için ulaştırma entegrasyonuna ilişkin bir çalışmayı finanse ediyor."

Kategoriler

Diaspora / Ermenistan