1 Mayıs tutukluları serbest

1 Mayıs'ta Saraçhane’den Taksim'e yürümek isteyenlere yönelik yapılan ev baskınlarında gözaltına alınan 25'i tutuklu 30 kişi hakkında değişik suçlamalarla açılan davanın ilk duruşması 17 Temmuz'da İstanbul 44. Asliye Ceza Mahkemesinde görüldü.

Tutuklu sanık Alev Palo mahkemedeki savunmasında polisin biber gazı ve plastik mermiyle müdahale ettiğini belirterek “Ben 1 Mayıs'a işçilerin ve ezilen halkların taleplerini ilettiği için katıldım. Biz Taksim’e yürümek isterken önümüzde yığınla hukuksuz bir şekilde polisler vardı. Biz yürümek isteyince de bize plastik mermiyle biber gazıyla müdahale edildi. Biz evlerimizden gözaltına alınırken şiddete uğradık. Ben söz konusu yere anayasal hakkımı kullanmak üzere gittim. Dağılın ihtarını duymadım ama Taksim yasağından haberim vardı” diye konuştu.

Bir başka tutuklu sanık Ayşe Beliz İnce suç işlediğini düşünmediğini belirterek, “Düzene karşı itirazda bulunmak ve anayasal hakkımı kullanmak maksadıyla olay yerine gittim. Polis ekiplerinin dağılın ihtarını duymadım. Ben yalnızca Taksim’e yürümek istedim. Suç işlediğimi düşünmüyorum” dedi.

Tutuksuz sanık Bekir Arslan ise olay günü Saraçhane’ye CHP Genel Başkanı Özgür Özel’in çağrısı üzerine gittiğini söyleyerek “Polise veya herhangi bir kamu görevlisine zarar verme amacım yoktu. O anki refleksle kendimi korumaya çalıştım. Dağılın ihtarını duymadım. Taksim Meydanı’nın yasak olduğunu da görmedim. Özgür Özel’in çağrısı üzerine olay yerine gittim. Polis memurları tarafından darp edildiğime dair darp raporu da aldım” diye savunma yaptı.

Savunmaların ardından duruşma savcısı tutuklu sanıkların tutukluluğunun devamını talep etti.

Ara kararını açıklayan mahkeme tüm tutuklu sanıkların adli kontrol şartıyla tahliyesine karar verdi. Bir sonraki duruşma 25 Aralık’ta.

(bianet, ajanslar)

Kategoriler

Güncel