Trump’a suikast girişimi: Başkan Biden'dan 'ulusa sesleniş' konuşması

Yetkililer tarafından yapılan açıklamada Trump’ın durumunun iyi olduğu ifade edildi. Başkan Biden ulusa sesleniş konuşması yaptı.

ABD eski Başkanı ve Cumhuriyetçi Parti’nin başkan adayı Donald Trump’ın, Pennsylvania eyaletinde yaptığı seçim mitingi sırasında saldırıya uğradı. Trump’a suikast girişimi düzenlendi.

Birkaç el silah sesinin duyulmasının ardından Trump, kürsünün arkasında eğilerek saklanmaya çalıştı. Mermilerden birinin kulağını sıyırdığı Trump, gizli servis ajanlarının yardımıyla bölgeden uzaklaştırıldı.

Trump’ın durumunun iyi olduğu ifade edilirken, ABD Başkanı Joe Biden da “Ulusumuzda bu tür şiddetin yeri yok. Bu menfur saldırıyı hepimiz kınamalıyız” sözleriyle duruma tepki gösterdi ve “Trump’ın iyi olduğuna minnettarım” dedi.

Olayın ardından açıklama yapan ABD’li üst düzey yetkilileri korumakla görevli Gizli Servis, ‘saldırganın miting alanı dışındaki yüksek bir noktadan sahneye doğru birden çok kez ateş açtığını’ belirtti.

Saldırgan öldürüldü

Yapılan açıklamada mitinge katılan bir kişinin öldüğü, iki kişinin de ağır yaralandığı söylendi. Gizli Servis, ajanların saldırganı olay yerinde öldürdüğünü belirtti.

FBI öldürülen saldırganın kimliğini belirledi. Thomas Matthew Crooks isimli bu kişinin 20 yaşında olduğu, suikast girişiminin gerçekleştiği yer olan Butler'da yaşadığı açıklandı.

FBI açıklamasında, "aktif ve devam eden bir soruşturma" olduğunu belirtti.

ABD Başkanı Joe Biden, eski başkan Donald Trump'a suikast girişiminin ardından beklenen ulusa sesleniş konuşmasını yaptı.

Trump'a yönelik saldırıyı kınayan Biden, saldırı sırasında hayatını kaybeden Corey Comperatore'un ailesine de başsağlığı diledi.

Biden'ın konuşması 10 dakikadan daha kısa sürdü. Konuşmada seçim öncesinde yükselen tansiyonun düşürülmesi çağrısı ve ABD'de "şiddete yer olmadığı" mesajı, öne çıktı.

Biden, ulusal birliğin altını çizdiği konuşmasında, ABD siyasetindeki "yükselen tansiyonu düşürme zamanının geldiğini" kaydetti.

Trump'a suikast girişimiyle ilgili hala çok sayıda belirsiz noktanın bulunduğunu kaydeden Biden, "Saldırganın motivasyonunu henüz bilmiyoruz. Görüşlerini ve bağlantılarını bilmiyoruz. Yardım alıp almadığını ve başkalarıyla iletişime geçip geçmediğini bilmiyoruz" dedi.

Trump ise, bu hafta yapılacak Cumhuriyetçi Ulusal Kongre'ye katılmak için Wisconsin eyaletindeki Milwaukee kentine gitti.

Kongrede Trump'ın başkanlık adaylığının resmen açıklanması bekleniyor.

New York Post'a konuşan Trump,  "Burada olmamam gerekiyordu, ölmüş olmam gerekiyordu. Hastanedeki doktor daha önce böyle bir şey görmediğini söyledi, bunu bir mucize olarak nitelendirdi" dedi.

Kategoriler

Güncel Dünya