İsrail Gazze'de Refah bölgesine saldırı başlattı

İsrail Başbakanlık Ofisi'nden yapılan açıklamada, rehinelerin serbest bırakılmasını hızlandırmak ve savaşın diğer hedeflerine ulaşmak için operasyonun sürdürülmesine karar verildiği belirtilmişti. Operasyonun başlamasıyla Gazze Şeridi , bölgenin geri kalanından tamamen kopmuş durumda.

İsrail ordu radyosu İsrail kara kuvvetlerinin, Gazze'nin güneyi ve Mısır arasındaki Rafah geçidinin Filistin tarafının kontrolünü ele geçirdiğini bildirdi.

İsrail Savunma Bakanlığı ilk saatlerde 4 İsrail askerinin çatışmalarda öldüğünü bildirdi. 

‘Sınırlı’ olduğu söylenen saldırıda en az 34 kişi hayatını kaybetti. İsrail hayatını kaybedenlerin hepsinin Hamas savaşçısı olduğunu savunsa da ölenler arasında kadın ve çocuklar olduğu öğrenildi. 

Gazze sınır kapısı yetkilisi Hisham Edwan, İsrail güçlerinin Mısır ile Refah sınır kapısını kapatarak "Bölge sakinlerini ölüme mahkum ettiğini" söyledi.

BM'nin Filistinli mültecilere yönelik kuruluşu,UNRWA  İsrail ordusunun operasyonuyla  Refah sınır kapısına hayati önem taşıyan yardım ve yakıt girişinin kesintiye uğramasının, Gazze Şeridi'ndeki kritik insani müdahaleyi de sekteye uğratacağı konusunda uyardı.

UNRWA, "Özellikle Gazze'nin kuzeyinde insanların karşı karşıya kaldığı feci açlık, bu tedarik yollarının kesilmesi halinde çok daha kötü hale gelecektir" dedi.

İsrail'in Hamas'ın ateşkes anlaşmasını reddetmesinden saatler sonra gece boyunca İsrail bombardımanı sürmüştü.

Hamas İsrail'in ateşkes şartlarını kabul etmişti. 

(BBC Al Jazeera)

Kategoriler

Güncel