ABD kampüslerinde Filistin'e destek eylemleri yayılıyor

ABD’nin New York kentindeki Columbia Üniversitesi’nde geçen hafta başlayan Gazze ve Filistinlilere destek gösterileri ülke genelindeki onlarca kampüse yayıldı.

Öğrenciler, üniversitelerin İsrail'in Gazze'deki saldırılarını destekleyen tüm şirketlerle ve bazı durumlarda bizzat İsrail'le ilişkilerini sonlandırmaları yönünde çağrıda bulunuyor.

Gruplar büyük ölçüde bağımsız hareket ediyor, ancak öğrenciler diğer üniversitelerdeki akranlarından ilham aldıklarını söylüyor.

Polis, son olarak Atlanta eyaletinde bulunan Emory Üniversitesi’nde kamp kurmak isteyen eylemcilerle çatıştı. Eylemin dağıtılması için göz yaşartıcı gaz ve plastik mermi kullanıldığı belirtiliyor. Ancak polis plastik mermi kullanılmadığını savundu.

Geçen haftaki eylemlerde gözaltına alınanlar arasında kızı da bulunan Demokrat Partili Kongre Üyesi İlhan Omar ise, Columbia Üniversitesi’ndeki eylemcilere katıldı.

Omar “Bu, sadece 70 kişiyle başlamış bir hareketti. Columbia Üniversitesi üzerlerine gitmeye ve ifade özgürlüklerini ihlal etmeye karar verdiği için şimdi ulusal ve uluslararası düzeyde yayıldı” dedi.

Başkent Washington’da yüzlerce üniversite öğrencisi Georgetown’dan George Washington Üniversitesine yürüdü.

Southern California Üniversitesi, 10 Mayıs’ta yapılması planlanan ana diploma törenini iptal etti.

Üniversite ayrıca, ayrıntı vermediği güvenlik tehdidi nedeniyle Müslüman öğrenci Asna Tabassum’ün veda konuşmasını da iptal etmişti.

BBC'nin haberine göre gösteriler genel olarak barışçıl geçerken, kampüslerde Yahudi karşıtlığının yükseldiği haberleri de var.

Columbia Üniversitesi’ndeki bazı Yahudi öğrenciler BBC’ye güvende hissetmediklerini söyledi. Başka Yahudi öğrencilerse gösterilere destek verdiklerini belirtti.

Boston’daki Emorson Koleji, Los Angeles’taki Güney California Üniversitesi ve Austin’deki Texas Üniversitesi’nde 200’den fazla kişi gözaltına alınmış durumda.

Gazze’deki İsrail saldırılarını protesto eden öğrenciler Chicago yakınlarındaki Northwestern Üniversitesi, Michigan Üniversitesi, California Üniversitesi, Berkeley ve diğer okullarda ise kamp kurdu.

(Ajanslar, BBC, Euronews)


Kategoriler

Dünya