Azerbaycan Karabağ temsilcilerini Bakü'ye davet etti

Azerbaycan Hükümeti Karabağ'daki Ermenilerin temsilcilerini müzakereler gerçekleştirmek amacıyla Bakü'ye davet etti. Karabağ yönetimi ise Rus barış güçleri arabuluculuğunda gerçekleşen görüşme sürecine vurgu yaptı.

Karabağ yönetimi ile Azerbaycan arasında İkinci Karabağ Savaşı sonrası ilk temaslar 1 Mart'ta Rus barış güçleri arabuluculuğunda gerçekleşmişti.

Azerbaycan Cumhurbaşkanlığı'nın  Twitter'dan yaptığı açıklamada, "Azerbaycan Cumhurbaşkanlığı Ofisi, Karabağ Ermeni halkının temsilcilerini yeniden bütünleşme konusundaki temasları sürdürmeye ve Karabağ'da altyapı projelerinin uygulanmasına ilişkin konuları tartışmaya davet ediyor." dendi.

Açıklamada ayrıca görüşmelerin "önümüzdeki günlerde" başkent Bakü'de yapılacağı belirtildi.

Karabağ Dışişleri Bakanlığı, Azerbaycan'ın Bakü'de görüşme teklifine yanıt vererek, Rus barış güçleri arabuluculuğunda 1 Mart'ta yapılan "insani, altyapıya dair, teknik, politize edilmemiş" görüşme sürecine bağlılığını vurguladı. Açıklamada ayrıca şöyle dendi:

"Aynı zamanda, Laçin koridorunun kapatılmasının ve insani krizin devam etmesinin kabul edilemez olduğunu ve müzakereler için elverişli bir atmosfer oluşmasına hiçbir şekilde katkıda bulunmadığını bildiririz. Azerbaycan'ın hem 9 Kasım 2020 tarihli üçlü deklarasyonun üstlendiği yükümlülükleri hem de Uluslararası Adalet Divanı'nın güç kullanmaktan veya güç tehdidinden kaçınma kararının gereklerini gereği gibi yerine getirmesi gerektiğine inanıyoruz"

Karabağ Devlet Başkanı Danışmanı ve eski Dışişleri Bakanı David Babayan ise News-NEWS.am'e yaptığı açıklamada "Müzakereler ancak tarafların eşit  hakları sahip olması durumunda mümkündür" dedi. 

Babayan "Bakü medya aracılığıyla ilettiği 'teklif' ile müzakere bile yapmayacağını bir kez daha gösteriyor. Uluslararası kabul görmüş bir form var. Müzakere daveti, kitle iletişim araçları aracılığıyla yapılmaz, tabii ki müzakere görüntüsü vermek yerine gerçekten müzakereleri yürütmeye istekliyseler.  Davet, aracılar aracılığıyla veya doğrudan iletilmelidir, kitle iletişim araçları aracılığıyla iletilmemelidir." dedi. 

Babayan  "Bakü'ye 'Dağlık Karabağ'da Ermeni topluluğu' olmadığını hatırlatalım. Artsakh (Karabağ) Cumhuriyeti tanınmasa bile bir devlettir "dedi ve KKTC'nin de uluslararası düzeyde tanınmadığını vurguladı.  

Babayan "Bahsedilenlere dayanarak, Bakü'nün müzakere sürecinin yeniden başlamasını istemediği açıkça kanıtlanabilir." diye konuştu. 

Karabağ yönetimi ve Ermenistan, Karabağ Ermenilerinin Azerbaycan'a "entegrasyonuna" karşı çıkıyor ve Karabağ Ermenilerinin haklarını koruyacak bir müzakere çerçevesi talep ediyor.

12 Aralık'tan bu yana Karabağ'ı Ermenistan'a bağlayan tek yol olan Laçin Koridoru'nun bir grup sivil Azerbaycanlı tarafından bloke edilmesi de çözüm bekleyen bir başka sorun.

(Ajanslar, AA, Civilnet, News.am)