Ermenistan’ın Gümri şehrinde bulunan 102. Rus askeri üssünün askerleri, Syunik idari bölgesine gönderildi. Ermenistan bölgeye Azerbaycan kuvvetlerinin sızma girişiminde bulunduğunu açıklamıştı. Başbakan Vekili Paşinyan'dan da konuya dair yeni açıklamalar geldi.
Ermenistan medyasına göre Rus askerleri Syunik’e çok sayıda askeri gücün yerleştiğini vurgulayarak herhangi bir olumsuz olaya izin vermeyeceklerini vurguladı.
Askerler, Goris’te halk tarafından çok iyi karşılandıklarını, her konuda vatandaşlardan yardım aldıklarını söyledi.
Ermenistan 12 Mayıs tarihinde Azerbaycan silahlı kuvvetlerine ait bir grup askerin, Ermenistan’ın devlet sınırını ihlal ederek yerleşim yerlerine doğru ilerlediğini açıklamıştı. Ermenistan yönetiminin konuyla ilgili diplomatik çabaları sürüyor.
Öte yandan Başbakan Vekili Nikol Paşinyan’ın başkanlık ettiği Güvenlik Konseyi toplantısı yapıldı.
Ermenistan Başbakanlığının Bilgilendirme ve Halkla İlişkiler Departmanı açıklamasına göre oturumun başında Nikol Paşinyan Ermenistan-Azerbaycan sınırındaki duruma ve bunun çözümü için atılan adımlara değindi.
Paşinyan şunları söyledi:
"Azerbaycan Silahlı Kuvvetleri askerlerinin Ermenistan-Azerbaycan sınırını geçtiği 12 Mayıs’tan sonra bazı asker grupları bu ayın 14’ünden sonra Ermenistan Cumhuriyeti topraklarından ayrıldı. Dün akşam da benzer bir süreç yaşandı. Yani bazı gruplar gitti ama durum değişmedi.
Bu ne anlama geliyor? Kolektif Güvenlik Anlaşması Örgütü’nün (KGAÖ) mekanizmalarını çalıştırmaya devam etmemiz gerektiği ve Ermeni-Rus müttefik mekanizmalarını başlatmak için çalışmaya devam etmemiz gerektiği anlamına geliyor. Bizim tutumumuz açık: Azerbaycanlı askerler Ermenistan Cumhuriyeti topraklarını terk etmelidir."
"Koridor konusu gündemde yok"
Paşinyan sözlerine şöyle devam etti:
"Azerbaycan Cumhurbaşkanı’nın dile getirdiği “Zangezur Koridoru” tezinin çok uzun bir süredir Ermenistan’da inşa edildiğini veya geliştirildiğini bir kez daha hatırlatmak isterim. Ve buradaki tanınmış siyasi çevrelerin Azerbaycan’ın enformasyon mücadelesinin ajanları olarak hareket ettiğini vurgulamanın çok önemli olduğunu düşünüyorum. Ermenistan Cumhuriyeti’nin koridor konusunu hiç tartışmadığını ve tartışmayacağını vurgulamak istiyorum."
"Yaptığımız tartışmalar halka açık, 11 Ocak ortak açıklamasına ve üçlü çalışma grubunun faaliyetlerine ilişkin resmi bilgilere yansıdı. Bölgede haberleşmenin açılmasının, evet, bizim siyasi gündemimizde olduğunu söylemek istiyorum, ancak bugün Azerbaycan’daki belirli siyasi çevreler tarafından propaganda edilmeye devam eden “koridor” propagandasıyla hiçbir şekilde ilgisi olamaz."
"Müzakere ikili formatta olmaz"
Paşinyan, sınırların netleştirilmesi konusuna da şu sözlerle değindi:
"Vurgulamak istediğim bir sonraki konu, sınırların netleştirilmesi süreci ve haberleşmenin açılması ve sınırların ayarlanması süreci, Ermenistan Cumhuriyeti için olduğu kadar Azerbaycan için de gereklidir. Son günlerde Azeri propagandası, sınır ayarlama sürecinin ikili formatta yapılması gerektiği fikrini desteklemeye çalışıyor. Ermenistan ve Azerbaycan’ın aslında birbiriyle hiçbir ilişkisi olmadığı için böyle bir şey olamaz. İletişimin açılması ve sınırların ayarlanması süreci, üzerinde birkaç kez anlaşmaya varılmış üçlü bir formatta gerçekleşmelidir."
"Mekanizmalar devreye sokulmalı"
Paşinyan sınır krizinin çözümü konusunda şunları söyledi:
"Azerbaycan Silahlı Kuvvetlerinin askerleri Ermenistan Cumhuriyeti topraklarını terk etmelidir. Durumu Ermenistan Cumhuriyeti’nin egemenliğine, istikrarına, toprak bütünlüğüne tehdit oluşturan bir kriz, Kolektif Güvenlik Anlaşması Örgütü Şartı, Kolektif Güvenlik Anlaşması ve Kolektif Kriz ile formüle edilen bir durum olarak görüyoruz."
"Bu mesele çözülene kadar, tüm bu mekanizmalar ve bu tür davalar için tasarlanmış Ermeni-Rus müttefik mekanizmaları devreye sokulmalıdır. Harekete geçmeli ve sorunumuzu siyasi yollarla çözebilmeliyiz. Ve böyle bir sonuca ulaşmak mümkün değilse, askeri-politik mekanizmaların aynı mantıkta kullanılması gerekir. Demek istediğim, Kolektif Güvenlik Anlaşması ve Ermeni-Rus anlaşmaları işlevler sağlıyor ve bu anlaşmalar tam da bu tür davalar için tasarlanmış ve biz, meşru hakkımızı kullanarak bu eylemleri başlattık.”
Kolektif Güvenlik Antlaşması Örgütü ya da kısaca KGAÖ, 7 Ekim 2002 tarihinde altı Bağımsız Devletler Topluluğu ülkesi tarafından kurulan hükümetlerarası bir ittifak. Örgüt'ün temelleri 15 Mayıs 1992 tarihinde Özbekistan’ın başkenti Taşkent’te imzalanan Kolektif Güvenlik Antlaşması'na dayanıyor. Örgüte Rusya, Kazakistan, Kırgızistan, Tacikistan, Beyaz Rusya ve Ermenistan üye.
(Ermenihaber.am, Ermenistan Kamu Radyosu)