Boğaziçi Üniversitesi'nde dün düzenlenen protesto gösterilerine polis müdahalesi sonucu gözaltına alınan 159 kişiden 50'yi aşkın öğrencinin sorgu sürecinin devam ettiği öğrenildi.
BBC Türkçe'nin haberine göre Clubhouse platformundaki odada yaptıkları değerlendirmede avukatlar, ayrıca dün gözaltına alınıp serbest bırakılan yedi öğrencinin de bugün Terörle Mücadele Ekipleri tarafından yeniden gözaltına alındığını kaydetti.
Avukat İrem Çiçek, gözaltına alınanların tamamının Boğaziçi Üniversitesi öğrencisi olduğunu söyledi.
Çiçek, "50-51 öğrencinin ellerinde gözaltına alınma sürecinde meydana gelen darp izleri var. Bunun dışında başka bir sorun yok. Bir öğrencinin hastanede olduğu yönünde haberler vardı ama bunun doğru olmadığı bilgisini aldık. " diye konuştu.
Avukatlar, dün gözaltına alınan kişilerin büyük bölümünün sorgusunun sorunsuz bir şekilde tamamlandığını ancak sabah saatleri itibarıyla ifade almaya başlanması konusunda gecikmeler olduğunu belirtti.
Avukat Gülçin Avşar, bugün dünden daha farklı bir sürecin işlediğini ifade etti.
Avşar, "Dün herhangi bir oyalama olmadan ifadelere peyderpey başlandı, prosedüre uygun ilerledi. Ancak bugün Vatan Emniyet Müdürlüğü'nde ifade süreci başlamadı, başlamayacak gibi görünüyor. Bize görüntülerin izlendiği bilgisi veriliyor. Gözaltı süreci uzatılabilir gibi görünüyor" diye konuştu.
Dün yaşanan protesto eylemlerinde polis 159 öğrenciyi gözaltına almıştı. Sabah saatlerinde 98 öğrencinin serbest bırakıldığı açıklanmıştı.
Öte yandan Twitter İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun 30 Ocak 2021 tarihinde attığı bir tweeti LGBTİ bireylerine yönelik nefret söylemi gerekçesiyle kısıtladı. Kısıtlanan tweetinde Soylu, "Boğaziçi Üniversitesi’nde Kabe-i Muazzama’ya yapılan saygısızlığı gerçekleştiren 4 LGBT sapkını gözaltına alındı!" ifadelerini kullanmıştı.
Birçok sosyal medya kullanıcısı, bu ifadeleri "korumalı bir kategoriye karşı nefret suçu işlediği" gerekçesiyle şikâyet etmişti. Twitter şikayetler üzerine "Bu Tweet, nefret davranışı hakkındaki Twitter Kuralları'nı ihlal etti. Ancak Twitter, Tweetin erişime açık kalmasının kamu yararına olabileceğini belirledi" uyarı notu ekleyerek tweete kısıtlama getirdi. Tweet ancak "Görüntüle" butonuna basıldıktan sonra okunabiliyor.
Twitter daha önce de Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkanı Donald Trump'ın bazı tweetlerine benzer şekilde uyarı notu ekleyerek kısıtlama getirmişti.
Soylu bugün attığı tweette bir kez daha "LGBT sapkını" ifadesini kullanarak "Kabe-i Muazzama'ya hakaret eden LGBT sapkınlarına müsamaha göstermeli miyiz? Elbette hayır" dedi.
Boğaziçi Üniversitesi akademisyenleri ise, dünkü polis baskınında öğrencilerin gözaltına alınmasını protesto için '159' dövizleriyle rektörlüğe sırtlarını döndü.
Dövizleri rektörlük binası önüne bırakan akademisyenler, "öğrencime dokunma", "öğrencilerimiz serbest bırakılsın" sloganları attı.
Galatasaray Üniversitesi'nden akademisyenler de, Boğaziçi Üniversitesi'ne Prof. Melih Bulu'nun rektör atanmasına karşı düzenlenen eylemlerle ilgili bir açıklama yayımladı. Açıklamada şu ifadelere yer verildi:
"Boğaziçi Üniversitesi’ne dışarıdan rektör atanmasına karşı gelişen ve demokratik özerk üniversite taleplerini yükselten harekete yönelik saldırıyı ülkemizin geleceğine yapılmış bir saldırı olarak görüyoruz. Bunun uzunca süredir üniversiteleri bir emir komuta zinciri halkası haline getirme çabasının parçası olduğunu düşünüyoruz."
"Bir üniversiteyi üniversite yapan, ne öğretim üyesi sayısı, ne öğrenci sayısı, ne de başka bir nicel kriterdir. Bugün dünyanın en saygın üniversitelerinin ortak özelliği özerk bir işleyişe sahip olmaları ve akademik özgürlüğe sınır koymamalarıdır. Bu atamaya karşı Boğaziçi Üniversitesi bileşenlerinin, akademisyeniyle, öğrencisiyle, mezunuyla, idari personeliyle sergilediği kolektif direniş üniversite idealini ve demokrasiyi savunmak içindir."
"Bilimsel özgürlük için şart olan özerk üniversite mücadelelerinde; öğrencilerin ve meslektaşlarımızın yanındayız. Gözaltındaki ve tutuklanmış öğrencilerin derhal serbest bırakılmasını, üniversitelere dönük polis müdahalesinin sonlandırılmasını ve rektörlerin üniversite bileşenlerince seçilmesini talep ediyoruz."
Boğaziçi Üniversitesi öğrencileri ile dayanışmak amacıyla Ankara'da öğrencilerin Kızılay Meydanı'ndaki eylemine polis sert müdahalede bulundu.
Kızılay'daki eylem, polis müdahalesiyle yarım saat içerisinde sonlandırıldı. Öğrencilerin bir kısmı gözaltına alındı, bir kısmı dağıtıldı.
Öğrencilere müdahale sırasında Kızılay Meydanı'ndan geçen araçlar uzun süre korna çaldı.
İstanbul Valiliği ise, Boğaziçi Üniversitesindeki olaylar nedeniyle dün gözaltına alınan 159 şüpheliden 102'sinin burada okumadığı, bunlardan 15'inin ise üniversite düzeyinde eğitim görmediği yönünde bir açıklama yayınladı.
(Ajanslar, BBC Türkçe, DW)