Rusya Bilimler Akademisi'nde araştırmacı olan Stanislav Pritçin, bu aşamadan sonra en zor olanın Dağlık Karabağ’ın statüsünün düzenlenmesi olacağını söyledi. Ancak Pritçin'e göre yeni oluşan durum fırsatlar da yaratıyor.
Rusya Bilimler Akademisi Dünya Ekonomisi ve Uluslararası İlişkiler Enstitüsü Sovyet Sonrası Araştırmaları Merkezi’nde kıdemli araştırmacı olan Stanislav Pritçin, Rusya Dışişleri Konseyi tarafından düzenlenen bir yuvarlak masa toplantısında konuştu.
Pritçin, şunları söyledi: “Ateşkesle ilgili açıklama Karabağ’ın statüsü hakkında hiçbir şey söylemiyor. Ve bana öyle geliyor ki bu muhtemelen sorunlu bir konu. Açıklamada statüden bahsedilmediği için otomatik olarak Azerbaycan’ın Karabağ üzerindeki kontrolünü gösteriyor. Elbette Ermenistan bunu biraz farklı yorumluyor ve Rus barış güçlerinin varlığını Dağlık Karabağ’ın Azerbaycan’dan özerkliğini güvence altına almak olarak algılıyor. Bu muhtemelen gelecekteki en zor mesele olacak”
Uzmana göre, Karabağ’ın statüsüyle ilgili tartışmalı durum, Rus barış güçlerinin varlığı ile, bir şekilde etkisiz hale getirildi.
Pritçin, bu koşulların bölgedeki ekonomik hayatın normalleşmesi için fırsatlar yarattığını ve 30 yıldır kapalı olan sınırların yani hem Ermenistan-Türkiye hem de Azerbaycan-Ermenistan sınırlarının açılabileceğini düşündüğünü söyledi.
Pritçin, “Taraflar diyalog başlatmak için pragmatik bir yaklaşım gösterirlerse, bu Kafkasya’da gelecekteki barış için çok ciddi bir adım olacaktır” dedi.
(Ermenistan Kamu Radyosu)