Başbakan Ahmet Davutoğlu, Çarşamba akşamı Ankara’da azınlık Ermeni, Rum, Süryani, Keldani, Bulgar ve Musevi kurumlarının temsilcileriyle biraraya geldi.
Toplatının açılış konuşmasını yapan Davutoğlu, özetle şunları söyledi:
“Tarihin acı hatıralarını anmak yerine, onları hiç unutmadan, onlarla yüzleşmekten kaçınmadan, adil bir hafızayı, hepimizin acılarını paylaştığımız, hepimizin sevinçlerini ve güzel tarihi geçmişi andığımız ortak bir kültürü oluşturmak durumundayız. Kırılmaların, dışlanmaların yaşandığı dönem geride kaldı. Eminim 12 yıldır, Türkiye'de bu anlamda nasıl özgürlükçü yeni bir anlayışın inşa edilmekte olduğunu görüyorsunuz. ''Kim ki tarihimizi, ortak tarihimizi reddedecek şekilde belli kültürleri, dini gelenekleri dışlar, ötekileştirir, aslında kendi geleneğine de ihanet etmiş demektir. Kim ki vatandaşlık kimliğinin ötesinde, salt azınlık kavramı üzerinden bir şekilde vatandaşlar arasında 'esas vatandaş', 'ikinci sınıf vatandaş' ayrımı yapar, o devletin temeline dinamit koymuş olur.
20. yüzyılın ilk yarısında yaşanan kırılmalar dolayısıyla, Türkiye’den yurt dışına giden vatandaşlarımızı Türkiye davet eder. 1915 olayları, 6-7 Eylül olayları dolayısıyla da olsa, dönüp baktıklarında bir kaynak olarak Türkiye’yle ilgili aidiyet bilincinin hissedilmesine önem veririm. Onlar bizim Diasporamızdır, yabancı Diaspora değil.
Azınlık kavramını, bazı uluslararası hukuk metinlerinde Lozan’da olsa da, sosyal hayatta ortadan kaldırmaya kararlıyız. Siz bu toprakların asli çocuklarsınız. Dışarıdan gelmediniz, dışarıya gitmeyeceksiniz. Bu gelenekler bu topraklarda yaşadı, bu topraklarda yaşamaya devam edecek. Bu bilinçle, hep beraber asli unsur olduğumuza inandığımızda, o acı hatıraları ya da bugünkü dışlanmışlıkları aşabiliriz.”
Kapalı kısım
Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun azınlık kurumlarıyla biraraya geldiği toplantının basına kapalı kısmı, olumlu bir havada geçti. Cemaat ve vakıf temsilcileri, bilhassa gayrımenkullerin devri konusunda yaşanan sorunlara dikkat çektiler. Davutoğlu, vakıflar yönetmeliğinin en kısa zamanda ele alınacağının altını çizdi. Ayrıca, Türkiye’deki nefret söyleminden örnekler de gündeme getirildi. Başbakan Davutoğlu, “Nefret söylemine hepimizin karşı olması gerekir” diye konuştu. Ermenistan, İsrail ve Yunanistan ile yaşanan sorunların, Türkiye’deki inanç gruplarını da olumsuz etkilediği dile getirildi.
Başbakan Davutoğlu, “Dışarıdaki irtibatlar yüzünden, kimse suçluluk psikolojisine girmesin” diye konuştu. Emeni Diasporası ile ilgili yaşanan gelişmeler konusunda, “Ermeni Diasporası, düşman Diaspora değil, bizim Diasporamız” diyerek, “Diaspora açılımımız devam edecek” ifadesini kullandı. Kültürel miras, özellikle de Ermeni kültüründen kalan mirasla ilgili yaşanan sıkıntılara da değinen Davutoğlu, “Kültürel miras, bizim mirasımızdır” diye konuştu.
Yeşilköy’de yapılacak olan Süryani kilisesi ile ilgili arazi sorunları da, toplantıda dile getirildi. Davutoğlu, “Bu konuda, Süryani kilisesi için ne gerekiyorsa yapacağız” sözünü verdi. Keza, Bomonti Mıhitaryan Okulu’yla ilgili yaşanan sıkıntılarla da ilgileneceğini ifade etti.
Başbakan Davutoğlu, Türkiye-Ermenistan sınırının açılması tartışmalarına da değindi. “Ermeniler, bir tek reyondan bile çekilseydi, sınır açılabilirdi. Ancak bu konuda bir direnç oluştu” dedi. “Türkiye Ermenileri, Türkiye-Ermenistan ilişkilerinden etkilenmesin” diye de ekledi.
Davutoğlu, 1915’le ilgili tartışmalara da değinerek, “Düşünceyle ilgili özgürlükler arasında, hiyerarşi kurmamamız lazım. Ermenilerin yaşadığı acıyı hissediyoruz” diye konuştu. Ermeni, Rum, Yahudi lobileriyle ilgili açıklamalar da toplantıda gündeme getirildi. Davutoğlu, bu konuda da “Lobiler kolektif suç üretiyorsa, buna karşı çıkmamız gerekir” görüşünü dile getirdi. Çanakkale anmasının 24 Nisan’da yapılması konusunda da, “Anmanın özellikle o tarihe getirilmesi söz konusu değil. Anzak anması zaten o tarihte yapılıyordu” dedi.
Yemeğe katılanlar
Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Yetvart Danzikyan
Jamanak Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Ara Koçunyan
Paros Dergisi Genel Yayın Yönetmeni Mayda Saris
Surp Pırgiç Ermeni Hastanesi Vakfı Başkanı Bedros Şirinoğlu
Karagözyan Yetimhanesi Vakfı Başkanı Dikran Gülmezgil
Ortaköy Surp Asdvadzadzin Kilisesi Vakfı Başkanı İskender Şahingöz
Türk Musevi Cemaati Başkanı İshak İbrahimzade
Rum Vakıfları Dayanışma Derneği (RUMVADER) Başkanı Andon Parizyanos
Vakıflar Genel Meclisi Azınlık Vakıfları Temsilcisi Toros Alcan
Gedikpaşa Ermeni Protestan Kilisesi Pastörü Kirkor Ağabaloğlu
Beyoğlu Süryani Kadim Meryem Ana Kilisesi Vakfı Başkanı Sait Susin
Bulgar Vakfı Başkanı Vasil Liaze
Bomonti Mıhtaryan Vakfı Başkanı Rita Nurnur
Yeniköy Panayia Rum Ortodoks Kilisesi Vakfı Başkanı Laki Vingas
Şalom Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni İvo Molinas
Hahambaşılık Müşaviri Adil Anjel
İzmir Rum Ortodoks Vakfı Başkanı Teodora Hacudi
Surp Pırgiç Ermeni Hastanesi Vakfı Başkan Yardımcısı Herman Baliyan
Kadıköy Rum Ortodoks Kiliseleri, Mektebi ve Mezarlığı Vakfı Yönetim Kurulu Üyesi Kostas Kiracopulos
İskenderun Ortodoks Cemaat Vakfı Başkanı Can Teymur
Balıklı Rum Hastanesi Vakfı Başkanı Dimitri Karayani
Beyoğlu Süryani Kadim Meryem Ana Kilisesi Vakfı Başkan Yardımcısı Kenan Gürdal
Ressam Lolita Asil
Süryani Katolik Vakfı Mütevelli Heyeti Üyesi Münir Üçkardeş
Düşünce Platformu Üyesi Tatyos Bebek
Ressam Artin Demirci
Maral Müzik ve Dans Topluluğu Genel Sanat Yönetmeni Garbis Çapkan
Panayia Kilisesi Vakfı Başkanı Yorgo Papaliaris
Surp Agop Ermeni Hastanesi Vakfı’ndan Erman Halaçoğlu
Keldani Katolik Kilisesi Vakfı Başkanı Yusuf Basmacıoğlu
Süryani Katolik Vakfı Başkanı Katif Araz
Panayia Kilisesi Vakfı Başkanı Yorgo Papaliaris
Malatya HAYDER yönetim kurulu üyesi Hosrof Köletavitoğlu
Getronagan Lisesi Vakfı Başkanı Harutyun Ebeoğlu
Kalfayan Yetimhanesi Vakfı Başkanı Diana Kamparosyan
Dersim Ermenileri Derneği Başkanı Cem Halavurt
Sason-Bitlis Ermenileri Derneği Başkanı Aram Demir
Sivas Ermenileri ve Dostları Derneği Başkanı SebuhKoçak
İş Kadını Vartuhi Küçükmısırlıyan
Yeni Şafak Gazetesi Yazarı Markar Esayan
İş Kadını Anahit Bozacıyan