Ermenistan Başbakanı Paşinyan'dan 24 Nisan açıklaması

Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan Ermeni Soykırımı'nın 109.yılı nedeniyle yazılı bir açıklama yayınladı. Paşinyan "Soykırım, vatandan yoksun bırakma, bizim için kayıp bir vatanı sürekli arayış olarak katlanmamız gereken bir ceza değildir. Vatan arayışını bırakmalıyız, çünkü o vatanı bulduk" dedi.

Paşinyan'ın açıklaması şöyle:

"Sevgili halk, Ermenistan Cumhuriyeti'nin sevgili vatandaşları,

Bugün Osmanlı İmparatorluğu'nda 1915 yılından bu yana Ermeni oldukları için kılıçtan geçirilen Ermeni Soykırımı Mets Yeğern'in 1.5 milyon kurbanını anıyoruz.

Bu büyük çaplı trajedi Birinci Dünya Savaşı yıllarında yaşanmıştır.  Devleti olmayan, asırlar önce devletliğini kaybeden ve esasen devletlik geleneğini unutmuş olan ve her şeyden önce dünyayı ve onun içinde işleyen kuralları kendisi için anlaşılır kılabilecek bir politik akıldan yoksun Ermeni halkı, jeopolitik entrikaların ve yalan vaatlerin kurbanı olmuştur.

Mets Yeğern bizim için ülke çapında bir trajedi ve psikolojik bir travma haline geldi ve abartmadan söylersek sosyo-psikolojimizi belirleyici bir faktördür. Bugün bile dünyayı, çevremizi, kendimizi Mets Yeğern'in psikolojik travmasının etkisi altında algılıyoruz ve o psikolojik travmayı aşmış değiliz.

Bu, uluslararası alanda tanınan bir devlet olarak, çoğu zaman diğer ülkelerle ve uluslararası toplumla psikolojik travmalı bir durumda ilişki kurup rekabet ettiğimiz ve bu nedenle bazen gerçekleri ve etkenleri, tarihsel süreçleri ve öngörülen ufukları doğru bir şekilde ayırt edemediğimiz anlamına geliyor.

Belki de Ermeni Soykırımı psikolojik travmasını bir miras, bir gelenek olarak yeniden yaşayarak yeni travmalar yaşamamızın nedeni de budur.

Bu anlamda Mets Yeğern'in iç sağduyunun son derece önemli olduğunu düşünüyorum. Ermeni Soykırımı'ndan, Büyük Soykırım'dan bahsederken hep dış dünyaya atıfta bulunuyoruz, dış dünyayla konuşuyoruz ama iç sohbetimiz asla bu konu üzerine gerçekleşmiyor.

Soykırım psikolojik travmasını aşmak ve onu bir tehdit olarak dışlamak için ne yapmalıyız, ne yapmamalıyız? Bunlar siyasette, siyaset bilimimizde, estetik ve felsefi düşüncemizde temel tartışma konusu olması gereken sorulardır ancak Soykırım gerçeğini ele alma konusunda bu tür bir bakış açısı bizde pek yaygın değildir.

Bu bir zorunluluktur, acil bir zorunluluktur ve Mets Yeğern ile Birinci Ermenistan Cumhuriyeti arasındaki ilişkileri değerlendirmeli, Mets Yeğern algısını Ermenistan Cumhuriyeti'nin hayati çıkarları, ulusal devletimiz ile ilişkilendirmeliyiz.

Soykırım, vatandan yoksun bırakma bizim için, kayıp bir vatanı sürekli arayış olarak katlanmamız gereken bir ceza değildir. Vatan arayışını bırakmalıyız, çünkü o vatanı, sütün ve balın aktığı Vaat Edilmiş Topraklarımızı bulduk. Bizim için Soykırım, şehitlerinin anılması, kayıpları değil bulunmuş ve gerçek vatanı simgelemelidir. Bu, meşru, düşünceli ve yaratıcı politikalarının tekrar dışlanabileceği Ermenistan Cumhuriyeti'nin şahsında olmalıdır.

Bir daha asla. Bunu başkalarına değil kendimize söylemeliyiz. Ve bu kesinlikle bize yönelik bir suçlama değil, kaderimizin sorumlusu ve yöneticisinin yalnızca kendimizin olduğu ve bu sorumluluğu egemen karar ve algı alanlarımızda taşıyacak yeterli akla, iradeye, derinliğe ve bilgiye sahip olmamız gereken bir bakış açısıdır.

Mets Yeğern şehitleri ve diğer tüm şehitlerimiz Ermenistan Cumhuriyeti'nin tesellisiyle uyusunlar.

ve Yaşasın Ermenistan Cumhuriyeti."

(Armenpress)

Kategoriler

Güncel