Azerbaycan'da düzenlenen COP29'da açıklanan taslak anlaşmada, iklim değişikliğiyle mücadelede yoksul ülkelere yılda 250 milyar dolar teklif edildi. En az gelişmiş ülkelerin temsilcileri COP29 başkanıyla yapılan toplantıyı terk etti; bu rakamın en az 500 milyar dolar olmasını istiyorlar.
Yoksul ülkeler bu COP'a iklim değişikliğiyle mücadele için 1 trilyon dolardan fazla para umuduyla geldi. Bu miktarın metinde yer almaması onları hayal kırıklığına uğrattı.
Küçük ada devletlerinin temsilcileri BBC'ye, anlaşma metninin hazırlanması sırasında kendilerinin dışarıda bırakıldığını ve tartışmalara dahil edilmediğini söyledi.
Anlaşma metninin son hali henüz hazır değil, bu nedenle COP29'un süresi bir gün uzatıldı.
COP29 binasındaki müzakerelere katılan Almanya Dışişleri Bakanı, bazı petrol ve gaz üreticisi ülkeleri siyasi oyun oynamakla suçladı.
COP29'dan sorumlu Azerbaycan Cumhurbaşkanlığı bir açıklama yaparak, tüm taraflara çalışmanın sonuçlandırılması için birlikte çalışma çağrısında bulundu.
Başmüzakereci Yalçın Rafiyev, metinde yer alan 250 milyar dolarlık tutarın belirlenen hedefle örtüşmediğini, taraflarla müzakerelere devam edeceklerini söyledi. Daha büyük bir miktar için müzakereler devam ediyor.
Metnin son halinin Cumartesi akşamına kadar açıklanması bekleniyor.
Marshall Adaları İklim Elçisi Tina Stege anlaşma taslağı hakkında şunları söyledi: "Böyle bir metni ortaya koymak utanç verici... Geçen yıl dünyanın savaşlara harcadığı miktarın yalnızca küçük bir kısmı kadar bir miktar istedik."
Azerbaycan'ın COP29 başkanlığının anlaşma metninin ilk versiyonunu paylaşmasının ardından birçok kişi metni ve COP29 Başkanı Muhtar Babayev'i eleştirdi.
Power Shift Afrika iklim ve enerji düşünce kuruluşu direktörü Mohamed Adou bir basın toplantısında konuşurken, "COP29 Başkanı taraflarla diyaloğa girmiyor ve beceriksizce karanlıkta dolaşıyor" dedi.
Avrupa Birliği, İngiltere, Yeni Zelanda ve İrlanda anlaşma metnini "kabul edilemez" olarak nitelendirdi.
Konuşmacıların çoğunluğu dün sunulan metnin yetersiz olduğunu belirterek, mali hedefin kaynağının belirlenmediğini, etkilerin azaltılması (petrol ve gazdan yeşil enerjiye geçiş) için gerekli şartların belirlenmediğini söyledi.
11 Kasım'da başlayan BM İklim Zirvesi COP29'un hedefi mali bir anlaşmaya varmaktı.
Nihai metnin ikinci versiyonu yayınlandı ve gelişmiş ülkelerin 2035 yılına kadar gelişmekte olan ülkelere 250 milyar dolar ayırması öneriliyor.
Bu istenen 1 trilyon doların çok altında.
(BBC Azerbaycanca)