Bütçe açığı olan okullar için kurulan sevgi sofralarında (madağ) bu hafta sıra Feriköy Merametçiyan Okulu’nda.
24 Kasım Pazar günü Feriköy Surp Vartanants Kilisesi’ndeki Surp Badarak ayinine Türkiye Ermenileri Patriği Sahak Maşalyan riyaset edecek. Ayini, kilisenin din görevlisi Kıdemli Peder Goryun Fenerciyan yönetecek, ilahiler Şef Sibil Arsenyan yönetimindeki Vartanants Korosu tarafından seslendirilecek. Ayinin ardından Nazar Şirinoğlu Salonu’nda kurulacak sevgi sofrasına geçilecek.
Feriköy Okulu’nun bu yılki bütçe açığı 21 milyon 200 bin TL’yi buluyor. Kilise Vakıf Başkanı Manuk Öğer, Feriköy Merametçiyan Okulu Kurucu Temsilcisi Nurhan Palakoğlu ve vakıf yönetiminden Karen Terziyan madağ öncesi gazetemizi ziyaret ederek mali durum hakkında bilgi verdiler.
Bu yıl bütçe açıklarının 21 milyon 200 bin TL olduğunu kaydeden Palakoğlu, geçen yıl açığın 13 milyon 400 bin TL olduğunu hatırlattı. Palakoğlu, bütçede oluşan en büyük gider kaleminin okul personel ücretleri, tazminatlar ve vergiler olduğunun altını çizdi. Palakoğlu, Feriköy’ün yanı sıra diğer okulların da artan maliyetler nedeniyle geleceğe yönelik çalışmalar yapmakta zorlandıklarını ifade etti.
Feriköy Merametçiyan Okulu’nda bu yıl 130 öğrenci eğitim görüyor. Geçen yıla göre öğrenci sayısında 23 kişilik bir artış yaşandığını açıklayan Palakoğlu, okul binasının güçlendirilmesinin de bunda etkili olduğunu belirtti.
Palakoğlu “6 Şubat Depremleri’nden sonra Milli Eğitim Bakanlığı, tüm okullardan binaların durumuna ilişkin rapor istemişti. Bunu ilk yapanlardan birisi de biziz. İki binamız var ve ikisi için de güçlendirme yapılması gerektiği belirtildi. Yığma binanın güçlendirilmesi daha kolay olduğu için, 3 ay içerisinde tamamlandı” diye konuştu.
Betonarme binayı şu aşamada atıl bıraktıklarını, ana binanın kendilerine yettiğini söyleyen Palakoğlu, toplumun beklentilerine göre binanın kullanımı için yeni formüller geliştirebileceklerini söyledi.
Okulda uzun yıllardır öğretmenlik yapan Maral Özdağ’ın geçtiğimiz aylarda müdürlük görevine getirildiğini hatırlatan Nurhan Palakoğlu, ayrıca Müjdat Ataman’dan eğitim danışmanlığı aldıklarını vurguladı. Palakoğlu, eğitim kalitesinin geliştirilmesi için maddi imanlara ihtiyaç olduğunun altını çizdi.
“Fakirliğin karşıtı zenginlik değil, adalet”
Feriköy Surp Vartanants Kilisesi Vakfı Başkanı Manuk Öğer, Ermeni toplumunda genel bir sorun olan bütçe açıklarının kapatılması konusunda şu değerlendirmeyi yaptı:.
“Varlığı olan kurumlarda toplum yok; toplumun olduğu kurumlarda varlık yok. Tabanda birleşebilmesi için basit bir hesapla, toplumu olmayan vakıfların destek olmasıyla bu iş çözülür. Bizim okullarımızın gerçek varlık sebeplerinin ne olduğunu bir kez daha tespit etmemiz gerekiyor. İnsanların ona göre yaklaşım göstermeleri lazım. 3 bin öğrencimizin düz lise okuyor. Onların gerçek anlamda bizim kültürümüzü, dilimizi öğrenmek için gelecekleri bir okul ortamı olmalı. Atıl vaziyetteki okul binalarımız değerlendirilebilir. İnsanlar hep sebep ve sonuç ilişkisine bakıyor, hayatın gerçeği bu. İyi değerlendirmemiz lazım. Velilerin çocuklarıyla ilgili bizim akademisyenlerimizle bir şekilde biraraya gelip danışıp belli zamanlarda düzenlenecek panellerde rahatlıkla sorularını sorup tatminkar yanıtlar alacağı ortamlar yaratmalıyız. Fakirliğin karşılığı zenginlik derler. Aslında fakirliğin karşılığı zenginlik değil, adalettir. Adaletin olmadığı bir yerde paranın bir işe yaramadığını görüyoruz. Eğer siz bu toplumun bireylerini eşit görmüyorsanız ve insanların, okulların varlıklarından eşit derecede yararlanması düşüncesine sahip değilseniz o zaman adaletsiz bir ortamda paranın da bir anlamı kalmıyor.”
Ermeni toplumunun merakla beklediği İtimat Büro’nun yeni bir sistemle faaliyete geçmesine ilişkin ERVAB bünyesinde çalışmalar sürüyor. Feriköy Vakfı Başkanı Öğer, sorunun hızla çözülmesi gerektiğini söyledi.
2024-2025 madağ sezonu Sahakyan Okulu ile başladı. 27 milyon 600 bin TL bütçe açığı bulunan Sahakyan için 20 milyon TL civarında bağış taahhüt edilmiş ve açık kapanmamıştı. 14 milyon 383 bin TL bütçe açığı bulunan Bezciyan için sevgi sofrası kurulmuş ve açık kapanmamıştı. Son olarak Kalfayan Okulu yararına madağ kurulmuştu. 16 milyon TL bütçe açığı bulunan Kalfayan için Anadolu Yakası’nda bulunan kilise vakıfları bir araya gelmiş ve ‘Anadolu Yakası Vakıfları Dayanışma Platformu’nu hayata geçirmişti. Kurulan sevgi sofrasında okul için 14 milyon TL bağış toplanmış ancak açık kapanmamıştı. Son olarak Dadyan Okulu’nun 14 milyon 700 bin TL’lik açığın kapatılması için kurulan sevgi sofrasında 8 milyon TL toplandı.