Sahipsiz hayvanların hakları için Maltepe'de miting

Sivil toplum örgütleri, hayvan hakları savunucuları ve Yaşatacağız! Platformu, sokakta yaşayan hayvanlar için tüm yaşam hakkı savunucularına 29 Eylül Pazar günü İstanbul'da yapılacak miting ve eylemlere katılmaya çağırdı

Yasa değişikliklerinin Meclis tatile girmeden hemen önce apar topar görüşülüp oylandığını hatırlatan Yaşatacağız! Platformu, Meclis’in bu yasayı “oldu bittiye” getiremeyeceğine, halkın aylardır sokak eylemleriyle bu yasayı kabul etmediğini haykırdığına vurgu yaptı. Yaşatacağız! Platformu, sokakta yaşayan hayvanlar için hayati bu dönemeçte, tüm yaşam hakkı savunucularına 29 Eylül Pazar günü yapılacak miting ve eylemlere katılmaya çağırdı

Sokakta yaşayan hayvanların toplanıp tecrit edilmesini ve öldürülmesini öngören “katliam yasası”na yönelik itirazlarını yaklaşık 4 aydır kitlesel eylemlerle dile getiren hayvan hakkı savunucuları, bu pazar birçok ilde eşzamanlı miting ve eylemlerle hayvanlar için ses yükseltecek. Meclis açılmadan önceki son pazar günü İstanbul, Ankara ve İzmir’de yasa karşıtı geniş katılımlı mitingler yapılırken Antalya’da ise büyük buluşma gerçekleşecek. Miting ve eylemlerde Anayasa Mahkemesinin yasayı gecikmeksizin iptal etmesi gerekliliğine vurgu yapılacak.

5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu’nda yapılan değişikliklerin 2 Ağustos 2024 tarihli Resmî Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girmesinin hemen ardından kurulan Yaşatacağız! Platformu, 29 Eylül Pazar günü saat 17.00’de İstanbul Maltepe Miting Alanı’nda büyük İstanbul mitingi düzenliyor. Daha önce İstanbul Kadıköy, Beşiktaş ve Şişhane’de gerçekleşen kitlesel eylemleri ile görünürlük kazanan Platform, pazar günü ilk kez miting yapacak. Yaşatacağız Platformu’nun düzenlediği mitingin örgütleyicileri arasında Yaşam İçin Yasa İnisiyatifi, Hayvan Yaşam Özgürlük İnisiyatifi, DİSK İstanbul Bölge Temsilciliği ve KESK İstanbul Şubeler Platformu yer alıyor.

“Katliam yasasına, toplama kamplarına karşı sokaktayız” diyerek mitinge çağrı yapan Platform, toplumun ezici çoğunluğunun yasaya karşı olduğunu hatırlatarak katliam yasanın yürürlüğe girmesi ile yurt çapında artan hayvana yönelik şiddet, işkence ve katliam vakaları arasında bağlantı olduğunun, yasa değişikliklerinin hayvanlara yönelik nefreti ve şiddeti meşrulaştırdığının ve hatta teşvik ettiğinin altını çizdi.

Şiddet ve katliam haberlerinin son bulması için Yaşatacağız Platformu, tüm illerdeki hayvan hakkı savunucularına, Meclis açılmadan önceki son pazar günü olan 29 Eylül Pazar günü yaşadıkları ilde eylem yapmaları yönünde çağrıda bulundu. Platformun çağrısı ile Ankara ve İzmir’de de aynı gün mitingler yapılacak.

Ankara’da katliam yasasına karşı ortak miting örgütleyen Sokaktayım Yanındayım İnisiyatifi, Hayvan Yaşam Özgürlük İnisiyatifi, Ankara Emek ve Demokrasi Güçleri, KESK Ankara Şubeler Platformu ve DİSK İç Anadolu Temsilciliği 29 Eylül Pazar saat 15.00’te AKM’den Tandoğan’a yürüyüşle miting alanında toplanacaklarını duyurdu.

İzmir Yaşam Hakkı Savunucuları da 29 Eylül Pazar saat 16.00’da İzmir Cumhuriyet Meydanı’nda buluşarak Gündoğdu Meydanı’nda miting alanına yürüyeceklerini duyurdu.

Antalya’da ise Yaşatacağız Platformu, Yaşam İçin Yasa Platformu, Antalya Vegan Platformu ve Attalos Gönüllüleri’nin düzenlediği büyük Antalya buluşması 29 Eylül Pazar saat 18.00’de Attalos Meydanı’nda gerçekleşecek.

Anayasa Mahkemesinin yasanın iptaline yönelik başvuruyu incelerken yürürlüğü durdurma kararı vermemesini eleştiren Platform, Mahkeme iptal başvurusunu esastan görüşmeden önce yurt çapında gerçekleşecek kitlesel miting ve eylemlerle değişikliklerin meşru olmadığını yüksek sesle haykıracaklarını ifade etti.

(Bülten, sendika.org)

Kategoriler

Güncel