Toros Alcan hastane yönetimine aday

Eski Cemaat Vakıfları Temsilcisi ve eski Surp Haç Tıbrevank Lisesi Vakfı Başkanı Prof. Dr. Toros Alcan yakında yapılması beklenen hastane vakıfları seçimleri çerçevesinde Yedikule Surp Pırgiç Hastanesi yönetimi için adaylığını ve çalışma arkadaşlarını bir basın toplantısıyla açıkladı. Alcan bunun bir proje açıklama değil tanışma toplantısı olduğunu söyledi. Azınlık Hastaneleri Seçim Yönetmeliği henüz yayınlanmış değil. Alcan bu konuda da değerlendirmelerde bulundu.

6 Mayıs Pazartesi akşamı Şişli Radisson Blu Hotel’de düzenlenen basın toplantısında Alcan, 26 kişilik çalışma grubunu tanıttı.

Konuşmasında seçim çalışmalarına bir buçuk yıl önce başladığını söyleyen Alcan, “Bu gece sadece aday adaylarını tanıtmak değil, hastane vakıf yönetimine seçildiğimiz takdirde uygulamak istediğimiz yeni modeli de anlatmak istiyoruz” dedi.

Alcan şöyle konuştu: “Bu ağır görevi yürütebilecek miyim? Kendimi sorguladım ve bu 3-4 ay sürdü. Çalışma grubundaki arkadaşlar olmak üzere toplam 56 kişiyle birebir görüşmeler yaptım. Üç temel nitelik olması gerektiğine kanaat getirdik. Yeni bir yönetim modeli gerekiyordu. Mekanik bir donukluk, duraklama dönemindeyiz. 1970’li yıllardaki yönetim modeli donmuş ve tekrar ediyor. Bu da 20 yılda bir yaşanıyor. Burada olmamızın sebebi sadece aday adaylarını tanıtmak değil, yeni bir yönetim modelinden bahsetmek. Çünkü vakıflarımız istiyor, halkımız buna hazır. Son seçimlerde de bunu yaşadık. İleride ne olacak göreceğiz. Bu değişimi başlatma kararı aldık.”

Alcan şöyle devam etti:
“Ortada yönetmelik yok. Peki bunu neden şimdi açıklama gereği duyduk. Ben 2022’de vakıf seçimleri yönetmeliği çıktığından beri çalışmalara başladım. Seçimsiz dönemde 2,5 dönem Tıbrevank’ta çalışmak zorunda kalmıştık. Yönetmelik çıktığı anda görevden ayrılacağımı açıklamıştım. Hepimiz de bunu yaptık. Dönüşümleri yapamazsak başkalarının yapması gerekir.”

“Vitrin adaylık teklif edildi”
Toplum içerisinde değişim isteğinin hakim olduğunu ifade eden Alcan, bilgi birikimine vurgu yaptı. Alcan, seçim çalışmaları süresince kendisine ‘vitrin adaylık’ teklif edildiğini ancak kabul etmediğini söyledi. Alcan şöyle konuştu:
 
“Vakıflar bir iktidar alanı değildir, hayırseverlik yapısıdır. Sonuç olarak bu yönetim kurulu aday adaylarıyla, yani çalışma grubuyla üç temel etken belirledik. Birincisi, iktidar ve iktidarcılık oynamak isteyenler burada olmasınlar. Bir sürü vakıflar, partiler, dernekler var. Başka yerlerde çalışsınlar. Hayırseverlik başka bir birikim ister. İkincisi, Hastane, çatı vakıftır. Toplumun bütün katmanlarının temsiliyetinin bu grupta olmasını istedik. İnsani temsiliyet ayrı. Toplumsal teveccüh kazanmak kolay değildir. Bunu toplum algılayacak. ‘Seçildik ama iktidar olamadık’ söylemi siyasette vardır. Biz halkın teveccühünü kazanmış insanlar olsun dedik. Üçüncüsü, hastane büyük bir kurum. Tarihçeye baktığımızda yetimhanesi bile var. Yapacak değil, yönetecek insanlara ihtiyacımız var. Hastane’nin kuruluş hikayesini okuyun. Birçok ayakları var. Çalışma gruplarında bilgi birikimine ihtiyaç var. Yetenekli kadınların da bu süreçte olması lazım. Yönetimlerdeki kadın sayısının az olması sadece vakıflardan kaynaklanmıyor, biraz da kadınlarımızdan da kaynaklanıyor. Yıllarca bu eleştiriyi yaptım. Kadınlarımızın biraz talepkar olması lazım. O dengeyi de göz önünde bulundurarak bu oluşumu kurduk. Hem Patrik Maşalyan’ı hem de mevcut başkan Bedros Şirinoğlu’nu çalışmalar konusunda bilgilendirdim. Biz toplumun geleneklerine ve devlet aklına uygun hareket etmek istedik ve çok demeç vermedik. Eleştirmiyorum ama belirli bölgelerden insan seçmek dağılmalara neden oluyor. Bunu gördük. Vitrin adaylık teklif edildi. Ama kabul etmedim. Bunu insan onuruna aykırı buluyorum. İlkeler ve ortak akılla hareket edeceğiz.”

Grubu geçtiğimiz Ocak ayında açıklamayı planladığını ancak yerel seçimlerin sonuçlanmasını beklediğini ifade eden Prof. Dr. Toros Alcan şöyle konuştu:

“Bilgi eksikliği bir bıkkınlığa neden oluyor. Hastane başkanı ve patrik ile çok kez görüştüm. 1 Mayıs’ın da geçmesini bekledik. Patrik Maşalyan tavsiyeler verdi. Toplum bilgi alma hakkına sahip. Birçok soru geldi. Umarım bu temiz bir süreç olur. Çok huzurluyuz. Vitrin olmayan, beraber çalışma ilkelerini oluşturmuş bir grubu oluşturmanın mutluluğu var. Açıklama yapmasaydık huzursuzluğa neden olacaktı. Biz, hastaneyi gerekli konuma ulaştıracak projelere sahibiz. Eksiklikler var. Söylemek lazım. Bize de söylenmesi lazım. Seçim ruhu, başarılı insanları alkışlamak, sözünü yerine getiremeyenleri göndermektir. Aramızda 30 yıla yakın deneyime sahip kişiler var. Amaçlarımızı gerçekleştireceğiz. Yapamadıklarımızı yerimize gelen yapacak ya da bir dönem daha kalıp yapacağız”.

“Genel sekreterlik ihdas edeceğiz”

Alcan yönetim modeli konusunda şunları söyledi: 

“Yedek üyeler olacak ama ayrım olmayacak. Biz imzasına değil analiz yeteneğine bakacağız. Buna ihtiyacımız var. Genel sekreterlik ihdas edeceğiz. Yetkin bir kişi olacak. Bir sekreter de olacak. Profesyonel olacaklar. Hastanede tıbbi danışma kurulu olmadığını biliyorum. Belki de anlıktır. Mutlaka bu olacak. Daimi olacak ve tüzüğü olacak. Gönüllü de olabilir. Dışarıdan da hizmet satın alabiliriz. Biz şanslı bir vakıfız. Çok sayıda çalışanı var. Kapıları kapalı tutmamak önemlidir. Doğru insanlara açmak lazım. Gayrimenkul listesi var ama net bilmiyoruz. Bu onurlu bir görev. Geçen yıl basına yansıyan taslak metin,  yönetimde iki tane hekim olmasını emrediyor. Gayrimenkul için dışarıdan da katılacak olanlar var. Hukuk danışma kurulumuz var. İki tane avukatımız burada. Yetkin hukukçularla da ortak dili tutturmalıyız. Kadınlar kolu vardı şimdi yok. Bunu canlandıracağız. Özel gereksinimli çocuklar için kurul vardı. Halkın taleplerini duymalıyız, dinlemeliyiz. Sorun varsa çözmek istiyoruz. Değişim istiyoruz. Gençlerimiz 30 yaş üzerinde. Bir okul olmalı.  Yöneticiler nerede yetişecek? Uzayda yetişecek hali yok. Yolda öğreniyoruz. Keşke derneklerden yetişseydim ama ben hep akademideydim. Burada iktidar yok. Bunun için gelenlere üzülüyorum. İnsan sevmeniz lazım. Çağrımız var. Bize destek olun, bu yolda hızla ilerleyelim. Yolu temizleyelim. Sonra gelenler, oradan hızlıca toplumumuzun ihtiyaçlarını karşılasın. Hükümetimiz, bürokrasimiz ve devletimizin gerekli çalışmaları  yapacağına ve huzurlu bir seçimle değişimi sağlayacağımıza inanıyorum.” 

Yönetmelik henüz yayınlanmadı

2023 yılında yayınlanması gereken Azınlık Vakıfları Hastane Seçimleri Yönetmeliği hâlâ yayınlanmış değil.

Alcan yönetmeliğin önümüzdeki günlerde de yayınlanmaması durumunda önce Patrikhane'nin, sonra mevcut hastane yönetiminin ve son olarak da toplumun çalışma göstermesi gerektiğini söyledi.

Daha önce Karagözyan Vakfı Başkanı Dikran Gülmezgil de aday olacağını açıklamıştı. Mevcut başkan Bedros Şirinoğlu'nun aday olup olmayacağı henüz kesinleşmedi.

Yönetmelik  yayınlandığında Yedikule Surp Pırgiç Ermeni Hastenesi, Elmadağ Surp Agop Ermeni Hastanesi, Balıklı Rum Hastanesi ve Or Ahayim Yahudi Hastanesi için yönetim kurulu seçimleri yapılacak. 


‘Bizim Hastane’ grubu

Prof. Dr. Toros Alcan öncülüğündeki ‘Bizim Hastane’ adlı grupta yer alan aday adaylarının isimleri de toplantıda paylaşıldı. Yönetim kurulu adayları bu liste içinden şekillenecek. Grup şu isimlerden oluşuyor. 

Aram Kalenderoğlu
Tomas Koşun
Antranik Kösedağ
Vağarşag Büyüksimkeşyan
Av. Ersan Arsen Hubeseryan
Av. Aziz Kap
Sarkis Çizmeci
Jbid Çetinkaya
Kamer Toker
Çetin Çağla
Doç. Dr. Ayda Kebapçı
Arin Somer
Arek Ferahyan
Pol Irgav
Harutyun Şeşetyan
Prof. Dr. Murat Uğurlucan
Murat Berberoğlu
Katya Kaya
Jirayr Garipgün
Dr. Mircan Miroğlu
Doç. Dr. Alpen Yahya Gümüşoğlu
Tamar Taşçıoğlu
Prof. Dr. Agop Çıtak
Doç. Dr. Alis Kostanoğlu
Juliet Okçu Kostanoğlu



Kategoriler

Toplum


Yazar Hakkında